Την αντιμετώπιση του Ελληνικού φαρμάκου από την Πολιτεία θα εξετάσει το Σεπτέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας , στο οποίο έχουν προσφύγει οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι είναι «μονομερής άνιση και καταχρηστική».
Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν οι Έλληνες παραγωγοί φαρμακευτικών προϊόντων για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφική πολιτική, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται, που έχει επιβληθεί από την τρόϊκα και υπηρετείται άκριτα από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ζητεί να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η πολιτική τιμών που ακολουθείται από τις δημόσιες αρχές με βάση την οποία αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά τα ελληνικά και τα εισαγόμενα φάρμακα – πολιτική που, όπως καταγγέλλουν, δημιουργεί «άνισες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, έχει οδυνηρές συνέπειες στο σύστημα Υγείας και επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία».
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται η ΠΕΦ - στοιχεία που προκύπτουν από τις συνεχείς υποχρεωτικές ανατιμολογήσεις – οι τιμές των ελληνικών οικονομικών φαρμάκων έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες μειώσεις των εισαγόμενων ακριβών και πολύ ακριβών φαρμάκων κυμαίνονται στο 8%.
Η αντιμετώπιση αυτή, που η ΠΕΦ χαρακτηρίζει «παράλογη», νοθεύει προφανώς τον ανταγωνισμό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την πολιτική συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Γιατί τα οικονομικά ελληνικά φάρμακα των οποίων η τιμή σφαγιάζεται συμμετέχουν περίπου στο 20% στη διαμόρφωση της ετήσιας δαπάνης ενώ οι ακριβές εισαγωγές που αντιμετωπίζονται «διακριτικά» στο 80%. Το αποτέλεσμα είναι ποιοτικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής που διατίθενται 5, 6 και 8 ευρώ να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον το κόστος παραγωγής και να οδηγούνται σε απόσυρση, δίνοντας τη θέση τους σε αντίστοιχες ακριβές εισαγόμενες φαρμακευτικές θεραπείες των 30, 50, 80 και 100 ευρώ. Οι αρνητικές συνέπειες του φαινομένου για το σύστημα Υγείας και τους ασθενείς είναι προφανείς.
Οι συνθήκες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, αφού υφίσταται και το μέτρο υποχρεωτικών επιστροφών πόρων στο δημόσιο ανάλογα με το τζίρο που πραγματοποιούν ( τα περίφημα clawback και rebates). Πρόκειται, κατά την ΠΕΦ, για ένα αλλοπρόσαλλο οριζόντιο μέτρο επί δικαίων και αδίκων, που επιβάλλει στις ελληνικές επιχειρήσεις πέναλτι για υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη από πωλήσεις φαρμάκων που … δεν παράγουν. Η καταχρηστική αυτή αφαίμαξη έρχεται μετά το άνισο «κούρεμα» τιμών και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία την ελληνική παραγωγή.