Σε μία ακόμη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο πύραυλος που φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε από τις βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να κατέπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι ένας «μη αναγνωρισμένος πύραυλος» είχε εκτοξευθεί από το Βορρά.
«Πέταξε» για περίπου 45 λεπτά λένε οι Ιάπωνες αξιωματούχοι. Κυβερνητικά στελέχη της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συγκάλεσε κατεπειγόντως μια συνεδρίαση με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά την εκτόξευση.
O Άμπε δήλωσε πως ο πύραυλος αυτός κατέπεσε πιθανόν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Άμπε τόνισε ότι το Τόκιο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων.
Μετά από τη συνεδρίαση ο Αμπε τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.
Η εκτόξευση δείχνει ότι «η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.
«Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα — ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία — και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας ότι εντόπισε την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου και ότι βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης της τροχιάς που διέγραψε και άλλων στοιχείων της πτήσης για να συγκεντρώσει σαφέστερες πληροφορίες, όπως γνωστοποίησε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα», πρόσθεσε ο πλοίαρχος Ντέιβις.
Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.
Βρυξέλλες: «Απειλεί σοβαρά» τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».
«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της ΕΕ), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Γαλλία καλεί το Σ. Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις
Η διπλωματία της Γαλλίας κάλεσε να υιοθετηθούν «επιπρόσθετες και σθεναρές κυρώσεις» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.
«Μόνον η μέγιστη διπλωματική πίεση μπορεί να ξαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έκρινε μια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ' Ορσέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP