«Ο στόχος ήταν να αρχίσει μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αρκετά πριν από τη λήξη του προγράμματος το 2018» και «ο στόχος επιτεύχθηκε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στον Real FΜ, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει από κάπου -από εδώ που ξεκίνησε τώρα με την έξοδο στις αγορές- και από τώρα έως το 2018 να έχει μια σειρά από πράξεις που εδραιώνουν τη θέση της χώρας στις αγορές.
Επιτυχημένη η έξοδος στις αγορές
Χαρακτήρισε επιτυχία τη χθεσινή εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αυτό φαίνεται από την αποτίμηση της πλειονότητας του παγκόσμιου Τύπου και των αναλυτών, αλλά και από την αγορά του ομολόγου και από νέους αγοραστές, για να σχολιάσει για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πως αυτά είναι η ουσία και πως όλα τα άλλα που ακούγονται στο εσωτερικό «είναι θόρυβος».
Σημείωσε ότι χθες σημειώθηκε μια επιτυχία και υπογράμμισε ότι πλέον μπαίνουν οι βάσεις για μια σειρά θετικών γεγονότων για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το 2018.
Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε και τόνισε ότι δεν χρειάζεται ούτε θριαμβολογία ούτε εφησυχασμός αλλά προσήλωση στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για την έξοδο από το πρόγραμμα», καθώς -όπως εμφανίστηκε βέβαιος- θα υπάρξουν ξανά δυνάμεις (όπως και στην α’ και στη β’ αξιολόγηση) «που θα θελήσουν να βάλουν εμπόδια και τρικλοποδιές στην πορεία αυτή».
Προσωπικές απόψεις εκφράζει ο Στουρνάρας
Ερωτηθείς για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, που δημόσια διατύπωσε θέση κατά της εξόδου στις αγορές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε: «Ο κ. Στουρνάρας ως άτομο, ως οικονομολόγος, ως πρώην υπουργός μπορεί να κάνει όποια δήλωση θέλει.
Ως Τράπεζα της Ελλάδας θα είχα πολλά ερωτήματα αν αυτή η άποψη ήταν θέση της ΤτΕ. Απ' ό,τι ξέρω δεν ήταν. 'Αρα, πρόκειται για μια προσωπική άποψη. Δεν θέλω να προχωρήσω σε σχόλιο. Πάντως, αν ήθελε ο κ. Στουρνάρας να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές, μάλλον δεν τον άκουσαν».
Πρόσθεσε ότι αυτό που είπε δεν εξέφραζε την ΤτΕ, τα στελέχη της, τα όργανά της, «αν συζητήθηκε η άποψη αυτή πριν».
Στο ερώτημα αν ήταν προσωπική άποψη του κ. Στουρνάρα, απάντησε: «Υποθέτω, διαφορετικά δημιουργούνται άλλα θέματα, διότι η ΤτΕ έχει και όργανα που μπορούν να έχουν τη δική τους άποψη και τον δικό τους ρόλο».
Βέβαιο ότι θα μας ζητήσουν το 2018 να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2019
Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για δυνάμεις από το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και εντός που υπονομεύουν την πορεία της χώρας εκτιμώντας ότι θα βάλουν νέες τρικλοποδιές και θα ζητήσουν το 2018 να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα του ’19.
Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει να ληφθούν νωρίτερα τα μέτρα του 2020 και τα αντίμετρα το 2023 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Οχι απλώς το φοβάμαι αλλά το θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυνάμεις, οι οποίες ήθελαν και θέλουν η Ελλάδα να μην βγει ποτέ από την επιτήρηση.
Υπάρχουν δυνάμεις, δεν μπορώ να τις χαρτογραφήσω μπορώ σε μία ανεπίσημη συζήτηση να σας πω τι υποψιάζομαι, αλλά επειδή μιλάω με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν θα ήθελα να προχωρήσω.
Μας υπονομεύουν δυνάμεις από το Βερολίνο, το ΔΝΤ και την Ελλάδα
«Υπάρχουν όμως δυνάμεις οι οποίες δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν και δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της μέσω των αγορών. Εμείς σκεφτόμενοι και ως κυβέρνηση που στηρίζεται σε αριστερές και λαϊκές δυνάμεις, αλλά και ως κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας λέμε ότι ιδιαίτερα εν όψει των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, η χώρα αυτή πρέπει να έχει βαθμούς χάραξης αυτόνομα της πολιτικής της μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Αρα είναι στρατηγικής σημασίας το να πετύχουμε τη δυνατότητα λήψης αυτόνομων αποφάσεων και άρα η έξοδος στις αγορές είναι ένα απλό μέσο» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Δεν θα έχουμε πορεία ανέφελη, χωρίς αντιπάλους
Και πρόσθεσε: «Θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυνάμεις που θα κοιτάξουν πάλι να βάλουν τρικλοποδιές όπως έγινε και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση. Οπως το έχω πει και με άλλη φρασεολογία ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα σήμερα όπου οι δανειστές εκπροσωπώντας συμφέροντα και αντιλήψεις, υπάρχει μία σύγκρουση μοντέλων, μία σύγκρουση υποδειγμάτων και δεν μιλάω μόνο για το ΔΝΤ και δεν ξέρω εν τέλει αν το ΔΝΤ είναι ο κύριος εκφραστής αυτών των απόψεων. Μήπως δεν υπάρχουν απόψεις στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν και κόμματα που υποστηρίζουν ακόμα και τώρα το grexit;
Δεν θα έχουμε πορεία ανέφελη, χωρίς αντιπάλους. Θα έχουμε πορεία με αντίπαλες δυνάμεις, με αντίπαλες απόψεις, άρα η διαπραγμάτευση του δίκιου μας και η διαπραγμάτευση του μέλλοντός μας θα είναι μία διαρκής διαδικασία δεν είναι κάτι στιγμιαίο».
Στο ερώτημα που βρίσκονται αυτές οι δυνάμεις που θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας, αν είναι και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα ο κ. Δραγασάκης τόνισε: «Δεν θέλω να κρύψω τίποτα» και πρόσθεσε:
«Η δική μου ανάλυση λέει ότι υπάρχουν πυρήνες δυνάμεων και στην Ευρώπη και μέσα στη Γερμανία για να γίνω ακόμη πιο σαφής και έξω από την Ευρώπη, οι οποίες λένε κοιτώντας την ιστορία της χώρας, δεν έχει αυτό σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, κοιτώντας προς τα πίσω, κάνουν την εκτίμηση, για μένα και εκ του πονηρού, ότι αυτή η χώρα δεν είναι μεταρρυθμίσιμη, δεν μπορούμε να αυτοκυβερνηθούμε, πρέπει διαρκώς λοιπόν να έχουμε τον βούρδουλα από πάνω μας.
Είναι μία θεωρία, λέγεται οριενταλισμός. Απόηχος αυτών των θεωριών είναι αυτό που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτές οι θεωρίες έχουν ερείσματα και εκτός της Ελλάδας και εντός της Ελλάδας, αλλά είναι μειοψηφικές».
Ο Βαρουφάκης ήρθε και πέρασε σαν ξένο σώμα
«Ηρθε και πέρασε σαν ξένο σώμα», ήταν η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τον πρώην υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. «Εχω πάρα πολλά να πω. Και στον κ. Βαρουφάκη ο οποίος ήρθε και πέρασε ως ένα ξένο σώμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε:
«Και πάρα πολλά βεβαίως να σκεφτώ, να ξανασκεφτώ και να στοχαστώ. Δεν είναι τα πράγματα όμως έτσι όπως εμφανίζονται». Στην επισήμανση αν θα ήθελε να πει κάτι περισσότερο για το θέμα Βαρουφάκη το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρκεί αυτό για σήμερα».
Θα μπορούσε να γίνει εξεταστική για την περίοδο Μαίου 2014- Ιουλίου 2015
Ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι θα μπορούσε να γίνει εξεταστική για την περίοδο από τον Μάιο 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν το προτείνει γιατί σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις.
«Οταν πρωτοάνοιξε η συζήτηση είχα πει ότι αν χρειαστεί δεν είναι κακή ιδέα να γίνει η εξεταστική. Το ερώτημα είναι ποιοι. Εγώ θα ήθελα πριν φτάσουμε στον Ιούλιο του 2015 να έχει εξεταστεί, όπως είπα, τι έγινε από τον Μάιο του 2014 και μετά. Αν ήταν σκόπιμο ή τυχαίο το γεγονός ότι εμείς βρήκαμε μία χώρα που δεν μπορούσαμε να εκδώσουμε ούτε ένα έντοκο γραμμάτιο του δημοσίου, εάν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι είχε αρχίσει μία εκροή καταθέσεων ή ότι υπήρχαν δυνάμεις και εντός της χώρας που τροφοδοτούσαν αυτή την εκροή, αν γενικά υπήρξαν γεγονότα τα οποία με σκοπιμότητα, ποιος ήταν και ο ρόλος ευρωπαϊκών θεσμών και άλλων, με σχέδιο δηλαδή ήθελαν η Ελλάδα, η οικονομία να καταρρεύσει προκειμένου να καταρρεύσει και η κυβέρνηση. Η λεγόμενη θεωρία της Αριστερής παρένθεσης».
Στο ερώτημα αν θα έλεγε «ναι» στη σύσταση εξεταστικής από τον Μάιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015 ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε: «Εφόσον συμμετέχω σε μία συλλογική υπόθεση που λέγεται κυβέρνηση η οποία και κατά το Σύνταγμα, αλλά και επί της ουσίας είναι ενιαία, δεν θα ήθελα σε τόσο σοβαρά θέματα να διατυπώνω προσωπική άποψη. Είναι θέμα της κυβέρνησης, έχω δώσει μία δική μου εκδοχή των πραγμάτων».