Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μίσιγκαν εμπόδισε την απέλαση περισσοτέρων από 1.400 Ιρακινών από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση αυτή που παρακολουθούν στενά οι οργανώσεις υποστήριξης των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Ο δικαστής Μαρκ Γκόλντσμιθ εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση, έπειτα από αίτημα των δικηγόρων της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είναι ενδεχόμενο να υποστούν διώξεις στο Ιράκ, καθώς θεωρείται από τη Βαγδάτη ότι ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.
Ο Γκόλντσμιθ δήλωσε ότι η απόφασή του δίνει στους Ιρακινούς τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς “αναζητούν απεγνωσμένα νομική βοήθεια” καθώς οι εντολές για την απέλασή τους, ενεργοποιήθηκαν απροσδόκητα από την αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από αρκετά χρόνια.
Ο δικαστής υποστηρίζει ότι ο επιπλέον χρόνος διασφαλίζει ότι “αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με βλαπτικές για τη ζωή τους κυρώσεις ή ακόμη και με τη θανατική ποινή, είναι πιθανό να μην εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης τους”, τόνισε ο Γκόνλτσμιθ στην απόφαση των 34 σελίδων που εξέδωσε.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι κανένας Ιρακινός πολίτης δεν μπορεί να απελαθεί από τις ΗΠΑ για αρκετούς μήνες.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν κατά της απόφασης, θα γίνει προσφυγή από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει κάποιο σχόλιο για την απόφαση.
Υπάρχουν 1.444 Ιρακινοί για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελικές εντολές απέλασης, ενώ 199 από αυτούς συνελήφθησαν τον Ιούνιο, στο πλαίσιο ειδικής παναμερικανικής επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Η ACLU προσέφυγε δικαστικά υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση που απελαθούν από τις ΗΠΑ οι Ιρακινοί, ενδέχεται να διωχθούν ποινικά, να βασανιστούν ή να θανατωθούν, καθώς είναι Χαλδαίοι Καθολικοί, Σουνίτες Μουσουλμάνοι ή Κούρδοι του Ιράκ, τους οποίους συνήθως κακομεταχειρίζονται οι αρχές στο Ιράκ.
Οι Ιρακινοί συνελήφθησαν από τις αρχές μετανάστευσης γιατί σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντολές απέλασης και σε πολλούς μεταξύ αυτών είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, από ανθρωποκτονίες μέχρι την κατοχή όπλων και εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Μερικοί από αυτούς έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ έχουν διαπράξει τα αδικήματά τους πριν από δεκαετίες. Τους έχει επιτραπεί η παραμονή τους στις ΗΠΑ, καθώς το Ιράκ αρνείτο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με την ACLU.
Ο Γκόλντσμιθ συντάχθηκε με την μεριά της αναφερόμενης ένωσης, επεκτείνοντας στις 26 Ιουνίου την απόφαση παραμονής που ίσχυε μόνο για 114 Ιρακινούς από την περιοχή του Ντιτρόιτ, για την ευρύτερη ομάδα των 1.444 Ιρακινών σε παναμερικανικό επίπεδο.
Το Ιράκ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για την αναφερόμενη ομάδα Ιρακινών, στο πλαίσιο ανταποδοτικής συμφωνίας και προκειμένου να μην συμπεριλαμβάνεται στην λίστα εφαρμογής απαγορεύσεων και περιορισμών για τους πολίτες των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία, για τους οποίους εφαρμόζεται το σχετικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, που έχει υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ