Γιούνκερ: Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναβάλεται τελικά η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως συνεδριάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Είχε προηγηθεί ένα όργιο φημών σχετικά με την πραγματοποίηση του σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση ενόψει της λήξης του ομολόγου-μαμούθ στις 20 Μαρτίου. Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν κ. Αλταφαζ δήλωσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει, το πιθανόνερο σε τηλεδιάσκεψη, όταν υπάρξει τελική συμφωνία. Μια παρόμοια νύξη για πιθανή «μικρή μετακίνηση» του Eurogroup έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε μια μικρή εικόνα της διελκυνστίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, με το Ταμείο να πιέζει για συμμετοχή του «επίσημου τομέα» (official sector), δηλαδή των κρατών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στην πρόταση αυτή, το λεγόμενο OSI (Official Sector Involvement) αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, όπως επανέλαβε σήμερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται στο προσκήνιο και σενάρια για Plan B, στην περίπτωση που αποτύχουν ή υπάρξει προσωρινή εμπλοκή στη διαδικασία για το κούρεμα του χρέους. Σύμφωνα με το capital.gr, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να πάρει η Ελλάδα ένα «προσωρινό δάνειο» ύψους 15 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να καλύψει με τα χρήματα αυτά τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ένα τέτοιο δάνειο θα είναι απαραίτητο από τη στιγμή που η πρώτη δόση των 89 δισ. ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση είναι υπερβολικά μεγάλο ποσό και δημιουργεί συνεχώς εστίες διαφωνίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες, κράτη, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ελλάδα) με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει η χώρα σε επίσημη χρεοκοπία το Μάρτιο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ