Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «θεσμικά εμπόδια», από το βήμα της Βουλής, και οι καθημερινές επιθέσεις υπουργών της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μόνο τυχαίες δεν είναι για τα σχέδια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Δικαιοσύνη έχει σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα σε πολλές περιπτώσεις. Το Συμβούλιο Εφετών τον άφησε έκθετο στα μάτια του Ερντογάν («Μου το είχε υποσχεθεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος) όταν αποφάσισε να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για έλεγχο στο τοπίο των ΜΜΕ και δημιουργία μετώπου φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού τοπίου, όταν οδήγησε σε ναυάγιο τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πρόσφατα, μάλιστα, έκρινε αντισυνταγματικούς τους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας. Με την απόφαση αυτή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έβαλε «στοπ» στην τακτική του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών παραβάσεων, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κυβέρνηση δημιουργούσε φρούδες ελπίδες στήνοντας πολιτικό αφήγημα για έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τις φορολογικές παραβάσεις του πολίτη -από τις περίφημες λίστες ελάχιστα έχει εισπράξει και μάλιστα λιγότερα από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η αντίδραση των δικαστών στα σχέδια της κυβέρνησης οφείλεται και στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καταργηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσω του επιλεκτικού διορισμού δικαστών. Αυτό επιχειρήθηκε μέσω της Βασιλικής Θάνου, χωρίς επιτυχία, και του διορισμού του προέδρου του ΣτΕ. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να παραλύσουν οι αντιδράσεις ανεξάρτητων δικαστών με ενοχοποιητικά δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.