Μόλις διαγνώστηκες εσύ ή ο σύντροφός σου με κονδυλώματα;
Το πρώτο που έχουμε να σου πούμε είναι ότι σίγουρα δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη. Ανήκεις στο μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού που μπορεί να έχει τον ιό HPV ο οποίος προκαλεί κονδυλώματα!
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου οι 8 στους δέκα θα μολυνθούν από τον ιό. Τόσο συχνό είναι αυτό το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να αγχωθείς ή να πανικοβληθείς, αλλά ούτε και να αμελήσεις τις σωστές κινήσεις που θα σε προστατέψουν από δυσάρεστα προβλήματα.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio απαντά στις 4 SOS ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις, αν έχεις διαγνωστεί με τον ιό HPV.
- Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει ο ή η σύντροφός μου;
Ο HPV ή αλλιώς ιός των επιπέδων κονδυλωμάτων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να εμφανιστεί με μικρά ογκίδια λίγων χιλιοστών στα γεννητικά όργανα του άνδρα ή της γυναίκας. Μερικές φορές όμως οι βλάβες μπορεί να μην είναι ορατές. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει κολλήσει ο ή η σύντροφος κάποιου που έχει διαγνωστεί με κονδυλώματα είναι να εξεταστεί από τον γιατρό. Σίγουρα το σεξ θα πρέπει να αποφεύγεται τις περιόδους που υπάρχει έξαρση και τα συμπτώματα είναι ορατά. Από εκεί και πέρα, η χρήση προφυλακτικού μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης. Ωστόσο το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά σε κάθε σεξουαλική επαφή από την αρχή μέχρι το τέλος της. Ακόμα όμως και αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το προφυλακτικό δεν εξασφαλίζει απόλυτη προστασία από τα κονδυλώματα, επειδή δεν καλύπτει όλες τις περιοχές επαφής. Άρα, μπορεί να εμφανιστούν κονδυλώματα στις ακάλυπτες από το προφυλακτικό περιοχές (όπως το δέρμα του περινέου και του οσχέου). Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραλείπεται η χρήση του, αφού εξασφαλίζει προστασία κι από άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως και από τον ιό ΗIV.
- Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι οριστική;
Όχι, δεν είναι οριστική. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής των συμπτωμάτων τοπικά. Αν θα υπάρξει υποτροπή ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του ιού, η εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων, η άμυνα του οργανισμού, το κάπνισμα, ποια είναι η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.
- Πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο;
Γενικά, τα οξυτενή κονδυλώματα δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν τα ογκίδια των κονδυλωμάτων δεν είναι συνήθως οι ίδιοι τύποι που προκαλούν καρκίνο. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις με τις οποίες μπορεί να επιβεβαιωθεί ο τύπος και η επικινδυνότητά τους.
- Επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη;
Τα κονδυλώματα δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα ούτε την εγκυμοσύνη και ευτυχώς δε μεταδίδονται στο έμβρυο. Υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα να μεταδοθούν στο νεογέννητο, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό όμως είναι τόσο σπάνιο, που δεν αποτελεί λόγο για να αποφύγουμε τον φυσιολογικό τοκετό.
Αν έχεις άλλες απορίες σχετικά με τον ιό HPV, άλλα γυναικολογικά προβλήματα ή θέματα γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον
Dr. Θάνο Παράσχο
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242