Σκληρή δουλειά περιμένει τον Γιώργο Παπανδρέου άμα τη επιστροφή του από την μικρή ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, που θα περάσει με τους δικούς του στην Ύδρα. Την επαύριο κιόλας της επιστροφής του ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για μία σειρά ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να προλάβει, ακριβώς τη στιγμή που αμφισβητείται σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τόσο έξωθεν, όσο και μέσα από τα ίδια τα 'σπλάχνα' του ΠΑΣΟΚ...Πρώτο μεγάλο αγκάθι, η Οικονομία. Με τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους να σφυροκοπούν καθημερινά την κυβέρνηση, προερχόμενες άλλοτε από το εξωτερικό και άλλοτε από τους ίδιους του τους βουλευτές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει για την αποτελεσματικότητα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης, εξειδικεύοντάς το ανά τομείς και ισορροπώντας μεταξύ της ικανοποίησης των δανειστών μας και των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων που καραδοκούν. Το ίδιο θα πρέπει να πετύχει και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες όμως δεν έχει αποσπάσει καν την συγκατάθεση του υπουργικού του συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι κλείνοντας τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να 'δεσμεύσει' τους υπουργούς του με την φράση «χαίρομαι που συμφωνήσαμε όλοι», θυμάται πολύ καλά τις διαφωνίες επί βασικών πυλώνων του προγράμματος που ακούστηκαν νωρίτερα, κυρίως για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ, ακόμα και από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς του. Ο ίδιος πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει, δεδομένου ότι θέλει να έχει με την μορφή ψηφισμένων νόμων τα δύο προγράμματα στην βαλίτσα του, όταν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου, αλλά και αρκούντως δρομολογημένα στις βασικές τους τουλάχιστον γραμμές νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου της χώρας από τους εκπροσώπους της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου.
Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να περάσει μία σειρά από σκοπέλους. Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται ενώπιον μίας κρίσης τύπου 'όλοι εναντίον όλων', με τους πρόσφατους χειρισμούς στο θέμα της Κερατέας και τις ανακοινώσεις περί αυθαιρέτων να περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Την ίδια ώρα, η αποφυγή μίας 'δυσάρεστης' ευθύνης από συγκεκριμένους υπουργούς στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η στοχοποίηση άλλων στο παρασκήνιο, κυρίως δε εκείνων που εκτιμάται ότι απολαμβάνουν διακριτικής μεταχείρισης εξαιτίας του ότι αποτελούν προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού (Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κ.α.) και η επανεμφάνιση των 'βαρόνων' με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατάθεση ξεχωριστής πολιτικής πλατφόρμας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποδεικνύουν περίτρανα το ενδιαφέρον πολλών για την 'επόμενη μέρα', φαινόμενο που όποτε εμφανίζεται, οδηγεί στην ολιγωρία επί συγκεκριμένων, κρίσιμων ενίοτε αποφάσεων.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν είναι λίγα τα 'μπλοκ' βουλευτών που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, έχοντας πάψει πια να παραπονούνται απλώς για την ελλιπή ενημέρωση ή τον κακό συντονισμό μεταξύ των υπουργών και ορθώνοντας διαφορετικό πολιτικό λόγο από την κυβέρνηση, τασσόμενοι ακόμα και υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. 'Λάδι στη φωτιά' έριξε η 'εκρηκτική' επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης ως λύση, που ουσιαστικά γνωστοποίησε τις κινήσεις της κυβέρνησης στο παρασκήνιο υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και αναμένεται να ανοίξει ακόμα περισσότερα στόματα στο εξής, ερχόμενα να προστεθούν στους Βάσω Παπανδρέου, Μίμη Ανδρουλάκη και Παντελή Οικονόμου, που πρωτοάνοιξαν τη συζήτηση. Παράλληλα, δραματικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται και στο εσωκομματικό πεδίο, με το ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζεται να ζήσει για άλλη μια φορά σκηνές από την ταινία 'Κράμερ εναντίον Κράμερ', καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα 'σπλάχνα από τα σπλάχνα του', ήτοι τους συνδικαλιστές που το ίδιο εξέθρεψε και αντιτάσσονται τώρα στις κυβερνητικές επιλογές περί αποκρατικοποιήσεων. Καθώς φαίνεται, το σχετικό 'μασάζ' θα ξεκινήσει από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη που φέρεται να έχει ήδη απευθύνει σχετική πρόσκληση στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο για συνάντηση στην Ιπποκράτους τις επόμενες μέρες. Μόνο που αυτή την φορά τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα διαχειρίσιμα.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ως απόρροια της περιγραφείσας κατάστασης, ένα πολιτικό αδιέξοδο του Γιώργου Παπανδρέου, στον πρώτο κιόλας σκόπελο που δεν θα μπορέσει να περάσει χωρίς απώλειες. Οι ίδιοι του οι βουλευτές μάλιστα με πρώτο τον Γιώργο Φλωρίδη που έθεσε δημοσίως το θέμα, αλλά και άλλους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, δεν έχουν αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές. Ακόμα και υπουργοί κάνουν λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με πρώτους και καλύτερους τους Χάρη Παμπούκη και Κώστα Σκανδαλίδη, που τη συνέδεσαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους με την αδυναμία συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία. Στην πραγματικότητα, οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται δεδομένες σε περίπτωση που ανακύψουν αντιδράσεις κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αν πάλι όλα 'πάνε καλά' για την κυβέρνηση, το πιθανότερο σενάριο ακούει στο όνομα 'ανασχηματισμός', με σαρωτικές μάλιστα αλλαγές που θα ξεκινούν από το οικονομικό επιτελείο και δεν αποκλείεται να φτάνουν ως την είσοδο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες που δεν επιθυμούν εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν πάψει πάντως να δείχνουν την ανοχή των προηγούμενων μηνών, απειλώντας τώρα με απεργίες και κινητοποιήσεις ενόψει της νέας μείωσης των εισοδημάτων τους, που ακόμα και αν δεν είναι οριζόντια -όπως υπόσχεται η κυβέρνηση- θα είναι σημαντική, δεδομένων των ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που εκτείνονται από την περικοπή επιδομάτων ως την αύξηση της φορολογίας σε βασικά αγαθά. Κοινώς, ακόμα και μετά το Πάσχα, για την κυβέρνηση ο 'Γολγοθάς' είναι ακόμα μπροστά...