«Οι φόροι μάς έχουν γονατίσει», φωνάζουν έμποροι και καταστηματάρχες που αναζητούν μια ανάσα μέσω των εκπτώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
Το iefimerida έκανε ρεπορτάζ σε τρεις εμπορικές συνοικίες της Αθήνας: στην οδό Ερμού, στο Χαλάνδρι και στη Δάφνη.
Στην οδό Ερμού τις τελευταίες μέρες το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αυξημένο, όπως και σε πολλούς ακόμη εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Ωστόσο, το κλίμα αυτό άλλαξε μετά την επιδρομή κουκουλοφόρων στην οδό Ερμού. Οι έμποροι στηρίζουν τις ελπίδες τους, όπως λένε, κυρίως στην άφιξη των τουριστών.
Στο Χαλάνδρι υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα στα καταστήματα της περιοχής, που όμως μέχρι στιγμής δεν συνοδεύτηκε και από αύξηση στον τζίρο των καταστημάτων.
Στη Δάφνη, μια πιο λαϊκή συνοικία της Αθήνας, οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ενδιαφέρον των καταναλωτών άγγιξε και το 25%, αλλά από τον Σεπτέμβριο φοβούνται ότι η σκιά της ύφεσης και των λουκέτων θα πέσει και πάλι βαριά πάνω στην αγορά.
Σε μικρή αύξηση του τζίρου ευελπιστούν οι καταστηματάρχες της Αθήνας
Οδός Ερμού: «Ελπίζουμε στους τουρίστες»
Στην οδό Ερμού οι εκπτώσεις αγγίζουν και το 70%. Από την προηγούμενη εβδομάδα το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά και οι έμποροι ευελπιστούν το κλίμα αυτό να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Η γενική εικόνα στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι θετική, ωστόσο αυτό οφείλεται, όπως λένε οι έμποροι, κυρίως στους τουρίστες και όχι στους Έλληνες καταναλωτές.
Όπως δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, υπάρχει η η εκτίμηση ότι στο τέλος των εκπτώσεων θα καταγραφεί μια άυξηση του τζίρου μέχρι 5%. Την ίδια στιγμή όμως, οι επιθέσεις σε καταστήματα της οδού Ερμού προκάλεσαν ένα τεράστιο πλήγμα στους καταστηματάρχες που είδαν για μια ακόμη φορά να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η ζημία που προκλήθηκε ακύρωσε αυτομάτως οποιοδήποτε οικονομικό όφελος υπήρξε.
Η επιδρομή κουκουλοφόρων σε καταστήματα της οδού Ερμού ακύρωσε τα όποια κέρδη
«Να αποζημιωθούμε όπως έγινε το 2008»
Ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης κάνει έκκληση στην κυβέρνηση μέσω του iefimerida να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν και να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει αποζημίωση, όπως ακριβώς συνέβη το 2008. Οι ζημιές, όπως υποστηρίζει ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες ευρω.
«Συνολικά 45 καταστήματα έχουν καταστραφεί στην Ερμού και οι ζημιές ανέρχονται στις 150 με 200 χιλιάδες ευρώ για αντικατάσταση των υαλοπινάκων. Δυστυχώς ο ιδιωτικός τομέας δεν αποζημιώνει, εξαιρεί ζημιές από τρομοκρατικές ενέργειες. Η μόνη πιθανότητα για αποζημίωση είναι η ενεργοποίηση ενός άρθρου μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης όπως είχε γίνει και το 2008. Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Εμείς προσπαθούμε να το πετύχουμε. Να ενεργοποιήσουμε το άρθρο για να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι. Υπολογίστε ότι για να καλυφθούν ζημιές 150 - 200 χιλιάδων ευρώ χρειάζεται ένας τζίρος της τάξης των 3 με 5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι εξωπραγματικό αυτά τα χρήματα να βρεθούν σήμερα στην αγορά», καταλήγει ο κ. Σταύρος Καφούνης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
«Αύξηση του τζίρου 5%»
Μετά από χρόνια συνεχούς πτώσης στον τζίρο των καταστημάτων της Αθήνας, οι προβλέψεις για το 2017 είναι αισιόδοξες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άυξηση του τουρισμού. Όπως λένε οι έμποροι αυτό το κλίμα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
«Εμείς είχαμε λάβει ένα κλίμα αισιοδοξίας από τους συναδέλφους, θεωρούσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε έναν θετικό απολογισμό στο τέλος. Εξαιτίας και της αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε, βελτιώθηκε το κλίμα στην αγορά. Εκτίμηση μας είναι ότι θα υπήρχε μια αύξηση του τζίρου 3% με 5%, στις τουριστικές περιοχές ίσως και περισσότερο» δηλώνει ο κ. Σταύρος Καφούνης και προσθέτει: «Τον Αύγουστο ελπίζουμε ότι θα ευνοηθεί από τον τουρισμό, σαφέστατα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Η τουριστική κατανάλωση προστίθεται στην υπάρχουσα και είναι το μόνο αισιόδοξο κομμάτι που μπορούμε να έχουμε. Τον Σεπτέμβριο όμως βλέπουμε να επανέρχεται η προηγούμενη κατάσταση. Λόγω των φόρων, πρέπει να καταβάλλουμε την πρώτη δόση, οι περισσότεροι έμποροι δεινοπαθούν για να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις. Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλειστές τράπεζες δεν δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο. Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώση».
«Τα κλειστά καταστήματα είναι μια οικεία εικόνα»
Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, έδειξε ότι τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα στην Αθήνα. Η στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων φθάνει στο 28%. Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 4 εμπορικές ζώνες της Αθήνας, το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας παρουσιάζει ποσοστό 23% κλειστών επιχειρήσεων, το Κολωνάκι 23%, ενώ τα Εξάρχεια 35% και οι ζώνη κεντρικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) αγγίζει το εφιαλτικό ποσοστό 33% κλειστών επιχειρήσεων.
Χαλάνδρι: «Κόσμος ήρθε αλλά δεν ψώνισε»
Στο Χαλάνδρι όπου λειτουργούν και πολλά μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες πολυεθνικών, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Όπως δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Χρήστος Ευαγγέλου, «στην επισκεψιμότητα υπήρχε μεγάλη διαφορά. Ήρθε πολύς κόσμος, η περιοχή μας εκτός από εμπορικό ενδιαφέρον συνδιάζει και ευκαιρία για βόλτα, συνεπώς ήρθαν πολλοί άνθρωποι από άλλες περιοχές». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτό δεν συνοδεύτηκε μέχρι στιγμής απαραίτητα και από άυξηση του τζίρου.
«Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου δεν ήταν αντίστοιχη με τις αγορές, με τον τζίρο στα καταστήματα. Όσοι ήρθαν δεν ψώνισαν απαραίτητα. Είχαμε πολύ καλές εκπτώσεις, 30%, 50% και 60% σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο μήνας για να δούμε αν τελικά θα υπάρχει άνοδος στον τζίρο ή όχι. Ακόμη είναι πολύ νωρίς. Ελπίζουμε κυρίως στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, εκεί ευελπιστούμε να υπάρξει μια κορύφωση των αγορών, γιατί μέχρι τώρα κυρίως οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς», καταλήγει ο κ. Ευαγγέλου.
Οι εκπτώσεις στα καταστήματα του Χαλανδρίου άγγιξαν και το 70%
Δάφνη: «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ»
Στη Δάφνη, οι εκπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν και το… 80%. Οι προσπάθειες των καταστηματαρχών να προσελκύσουν πελάτες ανταμείφθηκαν, κυρίως στην αγορά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Πολλά καταστήματα στην πλατεία Καλογήρων έχουν βάλει λουκέτο και πολλά άλλα απειλούνται με λουκέτο, λένε οι καταστηματάρχες που ασφυκτιούν από την υπέρογκη φορολογία.
«Κλείνουμε το κατάστημα μας μετά από 40 χρόνια λειτουργίας. Δεν αντέξαμε» τονίζει με πίκρα στο iefimerida ο ιδιοκτήτης του καταστήματος λευκών ειδών «Λαμπρόπουλος» στην οδό Αβέρωφ στη Δάφνη. Το ιστορικό κατάστημα, σήμα κατατεθέν στον εμπορικό κόσμο της Δάφνης, λειτουργεί από το 1978 και τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωνε πελάτες από ολόκληρη την Αθήνα. Σήμερα στην είσοδο του καταστήματος υπάρχει η επιγραφή «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ», η ίδια που συναντάει κάποιος πολύ συχνά πλέον στην ίδια περιοχή.
«Το κλείσιμο του Λαμπρόπουλου σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής για την άλλοτε πλούσια και πολύβουη εμπορική αγορά της Δάφνης», τονίζει καταστηματάρχης της περιοχής.
«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 7 υπαλλήλους και τώρα έμεινα μόνη μου», λέει στο iefimerida η κ. Λέτα Καραπάνου, ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Δάφνη.
«Η δουλειά ανέβηκε 25%»
Η άνοδος του αγοραστικού ενδιαφέροντος αυτές τις μέρς αποτελούν τονωτικές ενέσεις σε μια αγορά που διαλύεται λόγω της κρίσης και της υπέρογκης φορολογίας. «Η δουλειά ανέβηκε περίπου κατά 25% τις ημέρες των εκπτώσεων. Τον Αύγουστο όμως δεν περιμένουμε μεγάλη κίνηση. Ότι κάνουμε αυτές τις μέρες. Η περιοχή μας έχει κόσμο με χαμηλά εισοδήματα, δεν είμαστε όπως άλλες περιοχές της Αθήνας που συγκεντρώνουν πελάτες από πολλές περιοχές και θα ξοδέψουν χρήματα. Εμείς κάναμε εκπτώσεις 30%. Από τις 10 Αυγούστου όμως μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μεγάλη χασούρα» δηλώνει στο iefimerida η κ. Λέτα Καραπάνου, ιδιοκτήτρια καταστήματος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Όπως επισημαίνει, σήμερα απλώς προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα. «Τα προηγούμενα χρόνια εμείς είχαμε πάνω από 7 υπαλλήλους και σήμερα είμαι μόνο εγώ στο κατάστημα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πλέον στα έξοδα και στους φόρους».
Το κατάστημα λευκών ειδών "Λαμπρόπουλος" στη Δάφνη βάζει λουκέτο μετά από σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας.