Η Βρετανία προειδοποίησε την ΕΕ ότι μπορεί να επιστρέψει φορτία με πυρηνικά απόβλητα στις χώρες προέλευσής τους αν στραβώσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Έγγραφο που καθορίζει τη βρετανική θέση για τις διαπραγματεύσεις και εκλαμβάνεται ως συγκεκαλυμένη απειλή στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζει το δικαίωμα «επιστροφής ραδιενεργών αποβλήτων στις χώρες προέλευσης», όπως η Γερμανία και η Ιταλία, σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Το έγγραφο αυτό, όπου η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα για μελλοντική συνεργασία όταν μαζί με την ΕΕ θα εγκαταλείψει και τη συνθήκη Ευρατόμ (Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας), υπογραμμίζει «το ισχυρό κοινό συμφέρον στη διασφάλιση στενής συνεργασίας στο μέλλον».
Η Βρετανία διαθέτει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα πλουτωνίου για ειρηνική χρήση στο πυρηνικό εργοστάσιο Σέλαφιλντ.
Από τους 126 τόνους σχεδόν το ένα πέμπτο προέρχεται από το εξωτερικό.
Η Βρετανία εισάγει από τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα από την Ευρώπη και τα επανεπεξεργάζεται στο Σέλαφιλντ σε μια διαδικασία που παράγει επαναχρησιμοποιήσιμο ουράνιο και πλουτώνιο, αλλά και αποθέματα ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία οι αξιωματούχοι τώρα απειλούν να στείλουν πίσω, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ επέστρεψαν στην απειλή, λέγοντας ότι θα έχουν «έτοιμη την ακτοφυλακή».
Βουλευτές των Τόρηδων απειλούν με ανταρσία αναφορικά με τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ σε πυρηνικά ζητήματα μετά το Brexit. Η Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις να κρατήσει τη
Βρετανία στην Ευρατόμ - την ευρωπαϊκή πυρηνική υπηρεσία που αναπτύσσει και μοιράζεται την πυρηνική ενέργεια – μετά το διαζύγιο από την ΕΕ. Αλλά η Συντηρητική πρωθυπουργός επιμένει ότι η χώρα της πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρατόμ μετά το Brexit, ώστε να απελευθερωθεί από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.