Η κυβέρνηση περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το χρέος και την αξιολόγηση S&P για να προχωρήσει η έκδοση ομολόγων.
Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα προχώρησε στην πρόσληψη έξι τραπεζών, για να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Μία πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Ελλάδα ανέθεσε στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των δανειστών.
Δύο άλλες πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος άσκησης διαχείρισης παθητικού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019. Αλλη επιλογή θα ήταν η υποβολή προσφορών, ή επαναγορά, των λεγόμενων «strip», που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012.
Πάντως χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έφερναν το ΔΝΤ να θέτει θέμα ανάγκης θέσπισης πλαφόν για το ελληνικό χρέος και για αυτό η ακριβής διατύπωση που θα υιοθετηθεί από το Ταμείο είναι σημαντική για τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές.
Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί νέα κεφάλαια. Αυτό δεν συμβαίνει όμως προς το παρόν καθώς και οι δόσεις του ESM αλλά και το προωθούμενο 5ετές ομόλογο αποτελούν ουσιαστικά δάνεια αντικατάστασης παλαιότερων υποχρεώσεων με ευνοϊκότερους όρους.
Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά που ενσωματώνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας, το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ θα είναι οριακά καλύτερη από αυτή που παρουσίασε το Ταμείο τον Φεβρουάριο, αλλά η ουσία θα είναι η ίδια δηλαδή ότι ακόμη και μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο». Τις ισορροπίες πάντως αναμένεται να επαναφέρει η πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor's την Παρασκευή.