Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Παναθηναϊκός είναι παιδί του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, και αυτό γιατί, ήταν ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με άλλους 40 αθλητές του Πανελληνίου, που έφυγαν από τον σύλλογο επειδή διψούσαν να «κλωτσήσουν» μία μπάλα, και έτσι στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, δημιούργησαν τον πρόγονο του Παναθηναϊκού, τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ).
Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος μόλις είχε καταργήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα επειδή θεωρήθηκε «ασύμβατο» με το ολυμπιακό ιδεώδες του στίβου. Οι αθλητές που έφυγαν τότε λόγω της αθηναϊκής τους καταγωγής αποφάσισαν να ονομάσουν τον νέο αυτό σύλλογο ως Ποδοσφαιρικό Ομιλο Αθηνών
Επειδή όμως χρήματα δεν υπήρχαν, χρειάστηκε η χορηγία ενός επιχειρηματία προκειμένου να φτιαχτεί τόσο ένα γήπεδο, όσο και τα γραφεία της νέας αυτής ομάδας. Ο χορηγός αυτός ήταν ο Μαρίνος Μαρινάκης, και με τα χρήματα αυτά που δώρισε αλλά και με την προσωπική εργασία των αθλητών, δημιουργήθηκε το γήπεδο, στο οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η Ανωτάτη Εμπορική Σχολή.
Τα χρώματα που επέλεξαν ήταν το κόκκινο και το άσπρο, ενώ το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0. Ένας από τους πιο διάσημους αθλητές μάλιστα, που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του ΠΟΑ ήταν ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.
Ο ΠΟΑ όμως δεν κράτησε για πολύ καθώς οι πολλές διαφορές με τον χορηγό Μαρίνο Μαρινάκη, ανάγκασαν τον Γιώργο Καλαφάτη και πολλούς ακόμη αθλητές να αποχωρήσουν από την ομάδα και να ιδρύσουν Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο (ΠΠΟ), ο οποίος είχε και την αμέριστη υποστήριξη μεγάλης μερίδας φιλάθλων του ΠΟΑ!
Το 1912 ο ΠΠΟ προσέλαβε τον πρώτο ξένο προπονητή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Ήταν ο Άγγλος Τζον Κάμπελ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που έμαθε στους παίχτες του ΠΟΑ τα βασικά του αθλήματος. Έμεινε δύο χρόνια στην Αθήνα, αλλά άφησε ανολοκλήρωτο το έργο του, επειδή κάθε αθλητική κίνηση διακόπηκε έως το 1918, εξαιτίας των Βαλκανικών Πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλειονότητα των αθλητών στρατεύτηκε και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα, όπως ο Κώστας Τσικλητήρας.
Μετά το τέλος του πολέμου, η ομάδα αλλάζει όνομα και γίνεται Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος (ΠΠΑΟ), αλλάζοντας και χρώματα, στα γνωστά πλέον πράσινο και άσπρο. Την πρωτοβουλία αυτήν την πήρε ο Μιχάλης Παπάζογλου, ένας Κωνσταντινοπολίτης, που αργότερα ήταν και από τους ιδρυτές της ΑΕΚ. Δική του ιδέα ήταν και το τριφύλλι, που του θύμιζε την ομάδα του, την Χαλκηδόνα. Το νέο έμβλημα της ομάδας σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου.
Το 1924, πλέον η ομάδα ξαναλλάζει όνομα και γίνεται αυτή που ξέρουμε και σήμερα. Θέλοντας να «απογαλακτιστούν» από τον Πανελλήνιο, κατά την γενική συνέλευση της 15ης Μαρτίου αποφασίζεται να μετονομαστεί η ομάδα σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός, έπειτα από δίχρονη περιπέτεια, απέκτησε νέα ποδοσφαιρική έδρα στην περιοχή της Περιβόλας Αμπελοκήπων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».
Το 1930 σημειώνεται η πιο μεγάλη νίκη του ποδοσφαιρικού τμήματος απέναντι στον Ολυμπιακό με 8-2 παράλληλα με την κατάκτηση του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος Ελλάδας για το σύλλογο. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αναστέλει τις αθλητικές λειτουργίες και οι αθλητές του Παναθηναϊκού επιστρατεύονται. Όμως το ποδόσφαιρο ήταν μέσο προκειμένου να γίνουν μερικές αντιστασιασκές εκδηλώσεις. Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διοργάνωσαν φιλικό αγώνα για να ενισχύσουν με τα έσοδά του νοσηλεύομενους του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι Γερμανοί επενέβησαν ορίζοντας έναν αυστριακό αξιωματικό διαιτητή, ενώ απαίτησαν μέρος των εσόδων. Οι αρχηγοί των ομάδων Κρητικός και Μαρόπουλος αποφάσισαν να μη γίνει ο αγώνας και οι φίλαθλοι αφού συμφώνησαν προχώρησαν σε επεισόδια αγανάκτησης απέναντι στους κατακτήτες. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όταν το πλήθος των 15.000 φιλάθλων κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια.
Το 1958 ο Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιώργος Μουζάκης συνθέτουν τον ύμνο του Παναθηναϊκού, τον οποίο θα ερμηνεύσει το 1962 ο Γιάννης Βογιατζής. Το 1959 κατασκευάζεται στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, το πρώτο κλειστό γυμναστήριο στην Ελλάδα, γνωστό ως «Τάφος του Ινδού», και το 1960 η ΦΙΦΑ ανακοινώνει πως ο Παναθηναϊκός είναι ο αρχαιότερος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος.
Το 1971 η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού σημειώνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εκτός συνόρων και αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στην πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Το 1972 ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ αναδεικνύεται ο δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη και κατακτά το ασημένιο παπούτσι. Την ίδια χρονιά η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το 1984 η ομάδα ποδοσφαίρου με τον Γιάτσεκ Γκμόχ προπονητή κατακτά το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, ενώ την επόμενη χρονιά αποκτάται απο τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Σαραβάκος που έγινε ίσως το σύμβολο του Παναθηναϊκού, βοηθώντας την ομάδα σε μεγάλες επιτυχίες τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έναν χρόνο μετά, το 1985 η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το 1988 η ομάδα ποδοσφαίρου αγωνιζόμενη στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις τις Οσέρ, τη Γιουβέντους και τη Χονβεντ.
Το 1992 το τμήμα μπάσκετ γίνεται επαγγελματικό και αυτόνομο διοικητικά υπό την προεδρία του Παύλου Γιαννακόπουλου. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός αποκτά και τον μεγταλύτερο Έλληνα καλαθοσφαιριστή, τον Νίκο Γκάλη, με την ένταξη του οποίου σηματοδοτείται η έξοδος της ομάδας μπάσκετ από την παρακμή και από την 8η θέση της προηγούμενης σεζόν ο ΠΑΟ διεκδικεί το πρωτάθλημα.
Το 1994 με το Νίκο Γκάλη στη σύνθεση του και το 1995 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατακτά την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά το 1996 στέφεται Πρωταθλητής Ευρώπης κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του συλλόγου και λίγους μήνες αργότερα η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο μπάσκετ.
Το 1996 η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, παραλίγο να κάνει το θαύμα και να επαναλάβει το «Γουέμπλεϊ» όπως ονομάζουν την επιτυχία του 1971, και συμμετέχει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τον Άγιαξ, τον οποίον και κερδίζει με 0-1 και με εκπληκτική εμφάνιση εντός της Ολλανδίας, αλλά ηττάται με 0-3 στο πλημμυρισμένο από κόσμο ΟΑΚΑ.
Η νέα χιλιετία μπήκε πολύ καλά για τον Παναθηναϊκό, καθώς το 2001 η ομάδα του ποδοσφαίρου αναδείχθηκε ως η καλύτερη ομάδα στον κόσμο για το μήνα Σεπτέμβριο από την IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) και υπήρξε μοναδικό επίτευγμα για ελληνικό σύλλογο. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ και το 2002 κατακτά το τρίτο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην Μπολόνια, αγωνιζόμενος ενάντια στα προγνωστικά.
Το 2008 ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει και γιορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου, κάνοντας το νταμπλ στο μπάσκετ. Το 2010 η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα ενώ παράλληλα αναδείχθηκε και κυπελλούχος.
Το 2011 η ομάδα μπάσκετ κατακτά το έκτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της και παράλληλα γίνεται η δεύτερη ομάδα σε κατακτήσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην ιστορία του αθλήματος.
πηγές: wikipedia.com, sansimera.gr