να τσουνάμι μία φορά τον χρόνο «χτυπάει» κάποια περιοχή του πλανήτη, ωστόσο και οι επιστήμονες δεν μπορούν ποτέ να είναιο 100% σίγουροι για την ακριβή τοποθεσία και το χρονικό σημείο...
Όπως έχουμε δει, ένα τσουνάμι αλλάζει τις ζωές των ανθρώπω που το βιώνουν, ενώ κάποιες φορές δε αλλάζει ακόμα και την ιστορία. Κάτι τέτοιο σίγουρα συνέβη με το τσουνάμι, που χτύπησε την Κρήτη, πριν από 3.500 χρόνια, που στην ουσία κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό, αναφέρει το National Geographic.
Ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που σημειώθηκαν ποτέ στον κόσμο, συνέβη λίγο μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011 στη βορειανατολική Ιαπωνία. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα, ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Ο σεισμός συνέβη στις 14:46:23 τοπική ώρα και είχε διάρκεια - ρεκόρ 5 λεπτά. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το υπόκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24,4 χμ. Ο συγκεκριμένος σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας.
Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό. Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκαν άμεσα προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Γκουαχάν, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Παπούα Νέα Γουϊνέα, στο Ναουρού, στη Χαβάη, στις Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν. Ειδικότερα, στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε έως και τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.
Μπορεί η προειδοποίηση για τσουνάμι, που εκδόθηκε από την Ιαπωνία να ήταν η πιο σοβαρή στην κλίμακα προειδοποίησης, ωστόσο δεν ήταν ακριβής. Η έκδοση έκανε λόγο για κύμα που θα έφθανε έως και 10 μέτρα (33 πόδια) υψηλό. Ωστόσο, το κύμα έφθασε τα 50 μέτρα και αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό. Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.Το αεροδρόμιο του Σεντάι κυριολεκτικά σαρώθηκε από την πλημμύρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφύγουν στα άνω επίπεδα του κεντρικού κτιρίου του αερολιμένα για να σωθούν. Η προέλαση του τσουνάμι στην περιοχή του αεροδρομίου μαγνητοσκοπήθηκε από ένα ελικόπτερο του NHK News, παρουσιάζοντας ένα αριθμό αυτοκινήτων στους τοπικούς δρόμους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την προσέγγιση των κυμάτων να καταπίνονται από αυτά.
Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι πέθαναν, ενώ το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα 4.000 άνθρωποι αγνοούνται, σημειώνει το National Geographic. Πάντως, την ίδια ώρα αποτελεί πρόβλημα ότι τα ειδικά σόναρ δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν το μέγεθος του τσουνάμι, που χτύπησε την Ιαπωνία.
Λίγο καιρό μετά το φονικό χτύπημα του τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004, διάφορες χώρες προσπάθησαν να επεκτείνουν τη χρήση του συστήματος ανίχνευσης τσουνάμι, που έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ. Το σύστημα αποτελείται από ένα εργαλείο, που τοποθετείται στον βυθό της θάλλασας και αποκαλείται "μετρητής τσουνάμι" (tsunameter), που μετρά την αλλαγή στην πίεση, που προκαλεί το πέρασμα τσουνάμι. Ο μετρητής στέλνει σήμα σε ένα σόναρ, που βρίσκεται στην επιφάνεια, το οποίο αναλύει τα δεδομένα και τα στέλνει μέσω δορυφόρου, που με τη σειρά του δίνει σήμα στα κέντρα προειδοποίησης σε όλο τον κόσμο. Έως το 2004 μόνο 6 ανιχνευτές υπήρχαν σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σήμερα υπάρχουν 53 ανιχνευτές που λειτουργούν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, 6 από τους οποίους στον Ινδικό Ωκεανό. Επομένως, μια επανάληψη του τρόμου, που έζησαν στην Ινδονησία το 2004 μάλλον δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Παρ΄όλα αυτά πολλά είναι εκείνα, που απομένει να γίνουν καθώς η φύση συνεχίζει να εκπλήσσει και πολλές φορές δυσάρεστα.