Οπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση η οποία σκόπευε να βγει στις αγορές την Τρίτη, 17 Ιουλίου, αλλά άλλαξε τα σχέδιά της την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική φαίνεται πως άλλαξε την Κυριακή το βράδυ, καθώς υπήρξε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις προσφορές στα επιτόκια από τους ξένους επενδυτές.
Η έξοδος στις αγορές θα γίνει έτσι κι αλλιώς - απλώς ο χρόνος θα επιλεγεί από την κυβέρνηση, αναλόγως του κλίματος. Η έξοδος θα γίνει με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να αντληθούν κεφάλαια 3-4 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% που έχει πιάσει το 2014 το ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.
«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να επιστρέψει στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια συγκριτικά με αυτά που είχε πετύχει ο Αντώνης Σαμαράς», γράφει η Badische Zeitung.
Όπως επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».
Η ΝΔ περιμένει τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και φαίνεται να εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός κινείται περισσότερο με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι αμιγώς οικονομικά.
Πάντως, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας έθεσε, μέσω Twitter, την οροφή που πρέπει να έχει το σχεδιαζόμενο ομόλογο: