Μέτωπο κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα -Αίσθηση από τη δήλωση Κοντονή - iefimerida.gr

Μέτωπο κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα -Αίσθηση από τη δήλωση Κοντονή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέος κύκλος επιθέσεων από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της Δικαιοσύνης ξέσπασε χθες, μετά τη δικαστική απόφαση να παραμείνει στη φυλακή η Ηριάννα, με μια δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να προκαλεί αίσθηση.

Ο κ. Κοντονής, αφού χαρακτήρισε την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη», στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά και δεν αποφασίζει επί ίσοις όροις.

Βέβαια, η κόντρα με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησε νωρίτερα χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας. Από εκεί, στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας έριξε τις βολές του εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών.

Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες, αλλά μόνο η Δικαιοσύνη.

Συνέχεια στις επιθέσεις κατά των δικαστών έδωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που σήμερα... χτύπησε ξανά μέσω Facebook.

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση της Δικαιοσύνης

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» από την απόφαση του δικαστηρίου να μην αποφυλακιστεί η νεαρή, η οποία έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής, κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση για άλλο θέμα στη Βουλή, η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την Ηριάννα «αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη», καθώς «η στάση της αιτούσας, της Ηριάννας, καθ’ όλο τον χρόνο της υποδικίας της ήταν υποδειγματική, αφού τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί, ενώ αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο κώδικας ποινικής δικονομίας».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» το γεγονός ότι «ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές έχουν απολαύσει το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, κατηγορούμενοι δεν πήραν το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήρια, ούτε από Εφετείο».

Παράλληλα, ο Στ. Κοντονής καταδίκασε τις ενέργειες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που ακολούθησαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες», καθώς δυσφημούν τον αγώνα της Ηριάννας για την υπόθεσή της και διότι «και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Πολάκης: Η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη

Με ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού αποθεώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προχωρά σε νέα επίθεση κατά της Δικαιοσύνης.

«Απ' το πρωί βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Αρεως:

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Σήμερα το βράδυ μετά τη δικαστική απόφαση θα τη συμπλήρωνα:

"...ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΟΤΗ!!!!"», γράφει ο κ. Πολάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη», τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”. Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυγή»: Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη

«Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη» είναι το τίτλος της εφημερίδας «Η Αυγή», με αφορμή την απόφαση για την 29χρονη Ηριάννα, της οποίας χθες απορρίφθηκε το αίτηση αποφυλάκισής της.

«Η Ηριάννα στερήθηκε το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής που δικαστήρια έχουν δώσει ακόμα και σε καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών», σχολιάζει η εφημερίδα της Αριστεράς για τη χθεσινή δικαστική απόφαση. Στο πρωτοσέλιδο, η «Αυγή» φιλοξενεί και τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος χαρακτήρισε «δυσάρεστη» την απόφαση του Εφετείου.

Η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας απασχολεί και άρθρο του Θανάση Καρτερού με τίτλο «Μη σκαλίζεις τη στάχτη». «Όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε», γράφει ο αρθρογράφος Θανάσης Καρτερός που συνεχίζοντας παραπέμπει στη χούντα για να σχολιάσει την δικαστική απόφαση για την 29χρονη.

Και γράφει:

«Μια παλιά ιστορία. Του 1970. Πολύ κοινή τότε. Ενας πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, καταδικασμένος με τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την αποφυλάκισή του μια και έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής. Το συμβούλιο την απορρίπτει με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια! Μιλάμε για τακτικούς δικαστές, οι οποίοι είχαν δώσει όρκο να υπηρετούν το σύνταγμα, όχι για στρατοδίκες, έτσι; Και οι οποίοι υπηρετούσαν πειθήνια τη χούντα, που χρησιμοποίησε το σύνταγμα ως χαρτί υγείας.
Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπηρέτησε τη χούντα; Ναι και μια χαρά. Αφού την «καθάρισαν» οι χουντικοί από τα δημοκρατικά στοιχεία και από τους ανυπόφορα τυπικούς και γενναίους την κατέστησαν θεραπαινίδα της ανωμαλίας τους. και εφέτες ως πρόεδροι έστελναν για ψύλλου πήδημα ή με κατασκευασμένες κατηγορίες, κόσμο στη φυλακή και τακτικοί δικαστές τον άφηναν να σαπίζει εκεί. Και εισαγγελείς έχτισαν στις πλάτες αθώων καριέρες. Και αρεοπαγίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί. Και άκρα του τάφου σιωπή επικρατούσε στο ανεξάρτητο βασίλειο των δικαστών.

»Ας μην πάμε παραπίσω, στο δράμα και στο αίμα του 509, που εφάρμοζαν με όλη την εμφύλια σκληρότητα. Ή στις επιτροπές ασφαλείας που έστελναν κατά δεκάδες χιλι΄δες τους ξεροκέφαλους στα ξερονήσια. Και, ρίξτε, σας παρακαλώ μια ματιά στα παλιά κιτάπια. Η Δικαιοσύνη υποστήριζε πάντα για τον εαυτό της ότι ήταν ανεξάρτητη, ελεύθερη, εναρμονισμένη όχι μόνο με τον τύπο του νόμου, αλλά και με τον χτύπο της καρδιάς του έθνους. Με το κοινό περί δικαιου αίσθημα της κοινωνίας, για την οποία ο δικαστής αποτελεί τελευταίο αποκούμπι. Εις θάνατον- εκεί κατέληγε για κάποιους το τελευταίο αποκούμπι.
»Μη σκαλίζεις τη στάχτη, θα πείτε. Έχουν αλλάξει τα χρόνια, οι καταστάσεις και λοιπά. Φυσικά και ευτυχώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι ό,τι δηλώνει. Και όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή, και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης, και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε. Γιατί, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και οι παλιές πληγές. Που πονούν και ματώνουν όταν διαπράττονται νέα εγκλήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ