Σε 10 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το ιρανικό δικαστήριο έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του Πρίνστον με την κατηγορία της κατασκοπείας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.
Ο Σιγιουέ Γουάνγκ, 37 ετών, κατηγορούνταν ότι «κατασκόπευε υπό το πρόσχημα της διεξαγωγής έρευνας» μετέδωσε το Mizan, ο επίσημος ιστότοπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράν. Ο Γουάνγκ γεννήθηκε στην Κίνα, όμως είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα.
«Το πρόσωπο αυτό, που συγκέντρωνε πληροφορίες και κατευθυνόταν άμεσα από την Αμερική, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, όμως μπορεί να ασκήσει έφεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ.
Σύμφωνα με το Mizan, ο Γουάνγκ συνεργαζόταν με διάφορα κέντρα ερευνών, κυρίως «τη σχολή διακυβέρνησης Κένεντι του πανεπιστημίου Χάρβαρντ», «το Κέντρο Ερευνών Μπιτζάν Μοσαβάρ- Ραχμανί για το Ιράν και τον Περσικό Κόλπο» του πανεπιστημίου Πρίνστον, ή ακόμη και το «Κέντρο Ιρανικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (…) με στόχο να ερευνηθούν υποθέσεις για την ήρεμη ανατροπή» της ιρανικής κυβέρνησης.
«Ο Αμερικανός αυτός κατάσκοπος είχε αποστολή να συλλέγει πληροφορίες και απόρρητα έγγραφα» για το Ιράν, επεσήμανε το πρακτορείο, το οποίο διευκρίνισε ότι ο Γουάνγκ συνελήφθη στις 8 Αυγούστου 2016.
Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κατασκευάζει κατηγορίες για να συλλαμβάνει Αμερικανούς και άλλους αλλοδαπούς.
«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράν, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», ανάφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δύο Ιρανοαμερικανοί πολίτες, ο επιχειρηματίας Σιαμάκ Ναμαζί και ο πατέρας του Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ναμαζί, καταδικάστηκαν τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τέσσερις ακόμη ανθρώπους σε δέκα χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία» υπέρ της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα την άμεση απελευθέρωσή τους.
Επίσης η Ουάσινγκτον ζητεί τη συνεργασία της Τεχεράνης στην υπόθεση του Ρόμπερτ Λέβινσον, πρώην πράκτορα του FBI ο οποίος εξαφανίστηκε στο Ιράν το 2007.
Τον Ιανουάριο του 2016 τέσσερις Ιρανοαμερικανοί, μεταξύ αυτών ένας δημοσιογράφος της Washington Post, ο Τζέισον Ρεζαϊάν που κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία και ο πρώην πεζοναύτης Αμίρ Χεκματί αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση επτά Ιρανών που κατηγορούνταν στις ΗΠΑ. Ένας πέμπτος Αμερικάνος αφέθηκε ελεύθερος την ίδια περίοδο όμως εκτός πλαισίου αυτής της ανταλλαγής.
Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980 και οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εχθρική στάση προς την Τεχεράνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ