Απαντώντας στις ανησυχίες των συμπατριωτών της ως προς το κατά πόσον θα καταφέρει να ολοκληρώσει το όραμά της για τη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι τη λήξη της θητείας της αν επανεκλεγεί, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Όταν ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου κατέστησα σαφές ότι το κάνω για όλη την τετρατία», είπε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο πρώτο κρατικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD δέκα εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.
«Κανείς δεν ξέρει τι φέρνει η ζωή, αλλά σίγουρα η πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω για τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής της πολιτικής μετά επίθεση που της εξαπέλυσε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς, ότι απέτυχε στο θέμα των επενδύσεων στα δημόσια έργα.
«Είναι θέμα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών να μην αφήνουμε πίσω μια ερειπωμένη χώρα, αλλά να κάνουμε επενδύσεις ώστε να βρίσκουν τις ίδιες συνθήκες που είχαμε εμείς», είπε λίγες ώρες νωρίτερα ο Σουλτς σε ομιλία του στο αρχηγείο του SPD στο Βερολίνο.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η κυβέρνησή της έχει ήδη αυξήσει «μαζικά» τις επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα, σε έργα οδοποιίας και στα σχολεία. Η πρόκληση για την αύξηση των επενδύσεων συνίσταται στα γραφειοκρατικά εμπόδια για την κατανομή των κονδυλίων, είπε, που απαιτούν την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού.
«Σ’ αυτή τη φάση δεν μπορούμε να ξοδέψουμε τα χρήματα που έχουμε», δήλωσε η Μέρκελ. «Δεν βλέπω να έγκειται το κύριο πρόβλημα στο κατά πόσον θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα – μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αυτό- αλλά στην επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού.»
Η Γερμανία δέχεται πυρά διεθνώς για τις πενιχρές δημόσιες δαπάνες στο εσωτερικό της. Εμπορικοί της εταίροι την καλούν να αυξήσει τις επενδύσεις ώστε να μειωθούν τα τεράστια εμπορικά της πλεονάσματα, λόγος για τον οποίο επιτέθηκε στο Βερολίνο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Την περασμένη Παρασκευή με συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ευρώπη, ενώ το περιοδικό Εconomist χαρακτήρισε στο τελευταίο τεύχος του «γερμανικό πρόβλημα» τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι αποταμιεύει πολύ και δαπανά ελάχιστα.
Όχι πλαφόν στο προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό η καγκελάριος αρνήθηκε να βάλει ανώτατο όριο στους πρόσφυγες που υποδέχεται η Γερμανία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
«Όσον αφορά στο θέμα του ανώτατου ορίου η θέση μου είναι σαφής: δεν θα το αποδεχθώ», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις νέων προσφύγων μπορούν να μειωθούν με δράσεις, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους και να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την επίλυση του χάσματος μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει σε μέλη της γερμανικής βουλής να επισκεφθούν σήμερα Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε νατοϊκή αεροπορική βάση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας προκαλώντας νέους τριγμούς στις διμερείς σχέσεις.
Η Μέρκελ αρνήθηκε να συνδέσει το θέμα με την έκδοση στην Τουρκία αιτούντων άσυλο. Τα δύο θέματα «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους», τόνισε. «Πριν εξάγουμε συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις συνομιλίες και να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Το όλο θέμα είναι ατυχές, πολύ ατυχές», είπε.
Η Γερμανία έχει ήδη απομακρύνει στρατιώτες της από τη βάση του Ιντσιρλίκ μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση, ενώ την Παρασκευή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τις επισκέψεις σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις.