Κουτσούμπας: Οι Eλληνες του Πόντου είχαν απέναντί τους την τουρκική και την ελληνική αστική τάξη - iefimerida.gr

Κουτσούμπας: Οι Eλληνες του Πόντου είχαν απέναντί τους την τουρκική και την ελληνική αστική τάξη

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 19ο Συναπάντημα της Νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων, στην «Παναγία Σουμελά», στα υψώματα του Βέρμιου παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη διάρκεια του χαιρετισμού του επισήμανε καταρχήν την σημασία της διατήρησης "ό,τι καλύτερου" μας έχουν κληρονομήσει οι προγονοί μας από την λαϊκή, πολιτιστική κληρονομιά, «σε πείσμα όλων εκείνων, που με τον κοσμοπολιτισμό τους θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, για να προωθήσουν έτσι καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε βάρος των λαών».

Επισημαίνοντας ότι για την ολοκληρωμένη ερμηνεία, από την σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου πριν από έναν αιώνα, απαιτείται να φωτιστεί όλο το ιστορικό υπόβαθρο εκείνης της περιόδου: Εν μέσω του «Α' Ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου για το μοίρασμα των τότε αγορών, ο Ποντιακός Ελληνισμός, βρέθηκε, στη δίνη και έζησε στο πετσί του τις συνέπειες της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών των Τούρκων, των Αράβων, των Αρμενίων στην Εγγύς Ανατολή, καθώς και των νότιων Σλάβων στα Βαλκάνια. Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες χρόνιας αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εξελισσόταν βεβαίως, τότε, κάτω από την διαρκή, απροκάλυπτη και άμεση επέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης». Σε αυτό το ιστορικό-γεωγραφικό πλαίσιο, και πιο συγκεκριμένα στη «βίαιη διαδικασία διαμόρφωσης έθνους-κράτους των Τούρκων από την τουρκική αστική τάξη», υπήρξαν «άμεσες καταστροφικές συνέπειες και σχεδιασμένοι διωγμοί των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους, βέβαια, και του ελληνικού ποντιακού πληθυσμού, καθώς και άλλων πληθυσμών της Θράκης και της Μικράς Ασίας».

«Τους διωγμούς και τα βάσανα τα υπέστησαν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι του λαού» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες του Πόντου είχαν απέναντί τους, πριν απ' όλα, την τουρκική αστική τάξη «που με το γενικευμένο αιματοκύλισμα επεδίωκε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό για αυτήν ελληνικό κεφάλαιο», αλλά, όπως αποδείχθηκε, και την ελληνική αστική τάξη «που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο, ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους».

«Αυτοί οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων, της ελληνικής και της τουρκικής, συνεχίζονται και σήμερα σε νέο φυσικά πλαίσιο» είπε ο κ. Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για ένταση των ανταγωνισμών αυτών και σύμπλεξή τους και με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς των μεγάλων σημερινών δυνάμεων, «τροφοδοτώντας την τουρκική επιθετικότητα με την κάλυψη άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για την γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

Αναφέρθηκε επίσης στα όχι ανθρωπιστικά, αλλά πολιτικά κριτήρια εγκατάστασης των ξεριζωμένων προσφύγων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, στα χρόνια προβλήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς και στις επιθέσεις που δέχθηκαν, τόσο υβριστικές αλλά και φυσικής βίας «από τους δήθεν «πατριώτες» και «εθνικόφρονες» της εποχής εκείνης». «Να γιατί είναι ιστορική πρόκληση ο ίδιος ιδεολογικός χώρος σήμερα, όλα τα φασιστοειδή, να προσπαθούν – ψηφοθηρώντας - να καπηλευθούν τα γνήσια αισθήματα του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην σταθερή στήριξη εκ μέρους του κόμματος κάθε δίκαιης διεκδίκησης του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλων των διεκδικήσεων του λαού, «κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση, εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν, μετά από τόσα χρόνια, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης» είπε ο κ. Κουτσούμπας, και τάχθηκε επίσης, υπέρ της ανάδειξης και στήριξης εκ μέρους του ελληνικού κράτους της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων, όλων των γενεών.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε το ακροατήριό του σε αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης, ώστε ο λαός να μπορέσει να διακρίνει τι κρύβεται πίσω από την ρητορική επίκληση του εθνικού συναισθήματος και συμφέροντος και πίσω από την προσπάθεια διαιώνισης του εθνικιστικού μίσους. Δήλωσε δε, την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, στις ποντιακές οργανώσεις και συλλόγους και την στήριξή του, τόσο στο εθνικό κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, των προσπαθειών τους για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα όλους όσοι και όσες από τους Πόντιους και τις Πόντιες έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα ψηλά ιδανικά τους.

Κι όπως λέει κι ένα παλιό παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι:

«Αθάνατος κι ανάσπαλτος ‘πέμνες την ιστορίαν, με τη λύραν εποίκαμε τα πάθια σ΄τραγωδίαν’» κατέληξε στο χαιρετισμό του, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΚΕ Κουτσούμπας Βέρμιο νεολαία Πόντος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ