Σε «καλό Σαμαρείτη» των ζώων έχει εξελιχθεί ένας Ιάπωνας ο οποίος προσπαθεί να σώσει τα ζώα που βρίσκονται στην απαγορευμένη περιοχή της Φουκουσίμα και κινδυνεύουν όχι μόνο από την ραδιενέργεια και την πείνα αλλά και τον τσουχτερό χειμώνα.
Από τις 11 Μαρτίου του 2011, οπότε και συνέβη το τραγικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, τα σκυλιά και οι γάτες που εγκαταλείφθηκαν στην αποκλεισμένη ζώνη προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και η έλλειψη τροφής ήταν μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν για να συνεχίσουν να κουνούν χαρούμενα την ουρά τους. Ενόψει όμως ενός παγωμένου χειμώνα, τα άλλοτε οικόσιτα ζώα πρέπει τώρα να παλέψουν και με το τσουχτερό κρύο.
«Εάν δεν τα φροντίσει κανείς, δεκάδες από αυτά θα πεθαίνουν καθημερινά. Σε αντίθεση με τα καλοταϊσμένα ζώα που διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους χάρη στο λίπος τους, όσα λιμοκτονούν θα πεθάνουν», εξηγεί ο Γιασουνόρι Χόσο, ιδιοκτήτης ασύλου για περίπου 350 σκύλους και γάτες, τα οποία έσωσε από την 20 χλμ. ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι.
Ο «καλός Σαμαρείτης» των τετράποδων σεισμόπληκτων είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του μέχρι και ο τελευταίος σκύλος στο άσυλο να βρει ξανά το αφεντικό του. «Οταν οι σκύλοι επιστρέφουν, οι ιδιοκτήτες είναι
ευγνώμονες και τα ζώα πανευτυχή» δηλώνει.
Στις 25 Δεκεμβρίου, η ιαπωνική κυβέρνηση επέτρεψε σε φιλοζωικές οργανώσεις την είσοδο στην απαγορευμένη περιοχή προκειμένου να διασωθούν όσα ζώα έχουν απομείνει, προτού πέσει βαρυχειμωνιά. Υπάρχουν όμως αρκετά ακόμη και ο Χόσο απευθύνει έκκληση προς τις ιαπωνικές Αρχές, αν δεν τον αφήσουν να μπει ξανά στην αποκλεισμένη ζώνη, να του επιτρέψουν τουλάχιστον να πλησιάσει για να τους αφήσει τροφή.
Μάλιστα, ο κ. Χόσο φροντίζει και για τα κατοικίδια 150.000 ανθρώπων που ακόμη φιλοξενούνται σε καταφύγια, όπου τα ζώα δεν επιτρέπονται.