Ψαλίδι και στις δόσεις των οφειλετών επιβάλλει η Τρόικα - iefimerida.gr

Ψαλίδι και στις δόσεις των οφειλετών επιβάλλει η Τρόικα

Η Τρόικα μειώνει σε 24 από 60 και τις δόσεις των οφειλετών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μειώνονται τελικά από 60 σε 24 οι δόσεις με τις οποίες θα μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο οι οφειλέτες μετά από έντονες πιέσεις της Τρόικα.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες βδομάδες ψηφίστηκε από τη Βουλή μια ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορούν να αποπληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε 60 δόσεις με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 100 ευρώ. Ουσιαστικά, η ρύθμιση αυτή έδινε μια ακόμα ευκαιρία σε περίπου 900.000 οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν συνολικά 44 δισ. ευρώ να ξεπληρώσουν μέσα σε 5 χρόνια (5 x 12 = 60 δόσεις).

Ωστόσο, η Τρόικα είχε εξαρχής διαφορετική άποψη. Λόγω των πιέσεων που δέχτηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε αρχικά τη διάταξη ώστε οι 60 δόσεις να δίνονται μόνο σε όσους «αποδεδειγμένα» έχουν αδυναμία πληρωμής. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Τρόικα επέμειναν να αποσυρθεί τελείως η διάταξη, παρότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, με την αιτιολογία ότι παρόμοια ρύθμιση προ μηνών είχε πενιχρά αποτελέσματα.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται τώρα να ψαλιδίσει κι άλλο την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών. Οι 60 δόσεις θα μειωθούν σε 24, δηλαδή ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του μόνο δύο χρόνια για να αποπληρώσει τα χρέη του, ενώ υπάρχει σκέψη να καταργηθεί και η αναστολή ποινικής δίωξης που έδινε η αρχική διάταξη σε όσους έσπευδαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 900.000 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), οι 14.700 χρωστούν το μεγαλύτερο ποσοστό των 44 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ που χρωστάνε συνολικά 37 δισ. ευρώ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ