Εως την Κυριακή η ανακοίνωση για το PSI - Στο 3,5% το επιτόκιο - iefimerida.gr

Εως την Κυριακή η ανακοίνωση για το PSI - Στο 3,5% το επιτόκιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για το νέο Μνημόνιο περιμένουν επί της ουσίας οι τράπεζες για να ανακοινώσουν τη συμφωνία για το PSI, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως το βασικό σημείο τριβής- το ύψος του επιτοκίου- έχει ξεπεραστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του IIF απαντώντας σε ερωτήσεις και δημοσιεύματα, αναφέρει ότι οι εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, από τη στιγμή που προχωρούν και τα άλλα θέματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ρυθμιστούν οι διάφορες λεπτομέρειες του ελληνικού Προγράμματος τις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι την Κυριακή.

Ήδη η γαλλική τηλεόραση έκανε λόγο για ολοκλήρωση της συμφωνίας που έχει ως αποτέλεσμα ένα «κούρεμα» της τάξης του 72% στη καθαρή απόδοση των ελληνικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει επιτόκιο στα επίπεδα του 3% έως το 2020 και 3,7% για τα ομόλογα λήξης μετά το 2020, κάτι που σημαίνει ότι η μέση απόδοση των νέων ομολόγων θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,5%.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι βρέθηκε ή βρίσκεται η απάντηση στο γρίφο των ομολόγων της ΕΚΤ. Ο προβληματισμός για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να «κουρευτούν» και τα ομόλογα της ΕΚΤ, ξεκίνησε από τη στιγμή που το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι εάν δεν μειωθεί το ελληνικό Χρέος στο 120% του ΑΕΠ άρα και να καταστεί βιώσιμο, δεν πρόκειται να συμβάλει στο νέο πακέτο. Για να μειωθεί, ωστόσο, το Χρέος σε αυτά τα επίπεδα έως το 2020, απαιτείται και γενναίο «κούρεμα» και συμμετοχή όλων των ιδιωτών. Κι αν η πρώτη προϋπόθεση φαίνεται ότι συντρέχει μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία για «κούρεμα» 72%, το ζήτημα είναι, πλέον, το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών.

Με αυτό το σκεπτικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις για «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ, θα ληφθούν μετά τις 13 Φεβρουαρίου, όταν θα γίνει δηλαδή η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες, οπότε και θα αποτυπωθεί το ύψος της συμμετοχής. Από εκεί και πέρα, εάν η συμμετοχή δεν είναι η προσδοκώμενη, υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Είτε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης που οδηγεί αυτομάτως και στο «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ είτε η ΕΚΤ θα συνδράμει σε «εθελοντική» βάση, προκειμένου να συμπληρώσει το κενό, το οποίο σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι ανέρχεται στα 12- 15 δισ. ευρώ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ