Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Siemens κατά της Ρωσίας, με την κατηγορία ότι μετέφερε τουρμπίνες της εταιρείας στην Κριμαία χωρίς την άδειά της.
Οπως ισχυρίζεται η εταιρεία, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ρωσία έχει όντως προβεί σε αυτή την ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι θα έχει βλάψει σοβαρά τις προοπτικές της εταιρείας για προσέλκυση επενδύσεων, για ένα έργο στη χερσόνησο Ταμάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου μεταφέρθηκαν οι τουρμπίνες χωρίς την άδειά της.
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα μιλώντας σχετικά ανέφερε: «Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι εάν αληθεύει αυτό που συνέβη, η Siemens εξαπατήθηκε, αυτό ήταν παραβίαση της σύμβασης, ένα σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τις επενδύσεις στη Ρωσία».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τουλάχιστον δύο από τους αεροστροβίλους της μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή της από τη Ρωσία στην Κριμαία. Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις με βάση τις οποίες απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν ενεργειακή τεχνολογία στην Κριμαία.
Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ο πρεσβευτής απάντησε ότι "επαφίεται στις ρωσικές αρχές" να ερευνήσουν το θέμα.
Η Siemens πάντως προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της δικής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει αυτές τις τουρμπίνες και εναντίον της ρωσικής κρατικής εταιρείας που τις αγόρασε.
Οι προσφυγές κατατέθηκαν την Τρίτη στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στα έγγραφα δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τον λόγο, που οδήγησε την εταιρεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ως εναγόμενοι αναφέρονται η Siemens Gas Turbine Technologies LLC, μια κοινοπραξία που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη και στην οποία η Siemens έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών καθώς και η ρωσική κρατική εταιρεία Technopromexport.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ