Τη βολιδοσκόπηση προς την κατεύθυνση Αυστρίας, Κροατίας και Σλοβενίας, οι οποίες φέρεται να σχεδιάζουν μία στενότερη συνεργασία μεταξύ τους, έχει στόχο της η σημερινή συνάντηση που διοργανώνει στη Βουδαπέστη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίσεγκραντ».
Στην Ομάδα συμμετέχουν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία.
Στη συνάντηση η Αυστρία εκπροσωπείται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Μίχαελ Λίνχαρντ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής της χώρας του στην Ελλάδα, ενώ με τους επικεφαλής της διπλωματίας τους, Καρλ Εργιαβετς και Μαρίγια Πιγτσίνοβιτς Μπούριτς, αντίστοιχα, συμμετέχουν η Σλοβενία και η Κροατία.
Η Ουγγαρία έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της «Ομάδας του Βίσεγκραντ», η οποία μπλοκάρει μία ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην προσφυγική κρίση, καθώς τις τέσσερις χώρες συνδέουν η σκληρή στάση τους στο προσφυγικό και η άρνησή τους να αποδεχθούν το σύστημα των ποσοστώσεων για ανακατανομή των προσφύγων που έχει ψηφιστεί με πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο πριν από τη σημερινή συνάντηση στη Βουδαπέστη, «η Ομάδα του Βίσεγκραντ είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη όσο ποτέ στο παρελθόν και η κοινή βούληση των τεσσάρων χωρών της είναι ένας παράγοντας ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις δυτικές χώρες-μέλη κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ».
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε δηλώσεις του διατεινόταν πως «η Αυστρία προβληματίζεται που δεν είναι μέλος στην Ομάδα του Βίσεγκραντ ή σε μία άλλη περιφερειακή ομάδα», ενώ ο ίδιος αμφισβητούσε τις ικανότητες της αυστριακής διπλωματίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Αυστρία είναι μεν μία χώρα με ταλέντο, σε σχέση με το υψηλό επίπεδο ζωής, όμως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αυτοί δεν έχουν ιδέα».
Αιτία για την νέα επίθεση του Ορμπάν κατά της Βιέννης ήταν προφανώς οι τοποθετήσεις του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έθεσε θέμα επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία σε σχέση με την παραβίαση από την πλευρά τους των αποφάσεων της ΕΕ για τις ποσοστώσεις στον αριθμό των προσφύγων.
Βέβαια η αναφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού ειδικά στην αυστριακή εξωτερική πολιτική προξενεί ερωτήματα καθώς είναι γνωστές οι ιδιαίτερα στενές του σχέσεις με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Ορμπάν ήταν και ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που συνεχάρη τον Σεμπάστιαν Κουρτς για την ανάδειξή του στις 14 Μαίου σε νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εκφράζοντας στη συγχαρητήρια επιστολή του τη χαρά του «για τη συνεργασία με το ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα» και διαβεβαιώνοντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως κατά την εκπλήρωση των στόχων του, θα έχει την υποστήριξη του δικού του κόμματος, της Ουγγρικής Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών (FIDESZ).
Ο αμφιλεγόμενος, εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση και κυρίως απέναντι στην προσφυγική της πολιτική, Ούγγρος πρωθυπουργός, ευχαριστούσε στην επιστολή του τον Κουρτς για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, «στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών».
Ο Κουρτς και ο Ορμπάν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που πέρυσι την άνοιξη είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ