Ερείπια άφησε πίσω του, στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρική εκλογή και σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Η Δεξιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι σε ένα απέραντο κενό: δεν έχει κανέναν ηγέτη ικανό να αναλάβει την συσπείρωση και ανασυγκρότηση του κόμματος. Μέσα σε έξι μήνες, το κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί έζησαν τον πολιτικό θάνατο του Νικολά Σαρκοζί και του Αλέν Ζιπέ, οι οποίοι σαρώθηκαν στις προκριματικές εκλογές ενώ συμμετείχαν στην κατάρρευση του υποψηφίου προέδρου τους Φρανσουά Φιγιόν.
Ο «βαρώνος» της Δεξιάς Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινά την διεύθυνση του κόμματος προς τις βουλευτικές εκλογές δεν έχει καμία διάθεση να συνεχίσει και παίρνει αποστάσεις. Το κόμμα σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες και δεν φαίνεται διέξοδος αφού το Συνέδριο έχει προβλεφθεί στις τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο μοναδικός που δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος αρχηγός είναι ο πρώην βουλευτής και νυν περιφερειάρχης Λοράν Βοκέζ, με απήχηση στη βάση, αλλά με ακραία δεξιές ιδέες που αγγίζουν τα όρια της ακροδεξιάς.
Τα ερείπια του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί είναι παραπάνω από ορατά. Αριθμητικά η Δεξιά βγαίνει από την εκλογική περίοδο με δύο φορές λιγότερους βουλευτές από το 2012, όταν κέρδισε την προεδρική εκλογή ο Φρανσουά Ολάντ (τότε είχε 196, τώρα έχει μόνο 112). Αλλά και ιδεολογικά οι έριδες κατατρώγουν το εσωτερικό του κόμματος. Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία οδήγησε την γαλλική Δεξιά στη διάσπαση, αφού υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα δεξιών βουλευτών υπέρ του Μακρόν: 23 δεξιοί βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μακρόν και 75 βουλευτές δήλωσαν παρών, ένδειξη ότι ο νέος γάλλος πρόεδρος διχάζει τους Ρεπουμπλικανούς σε «συνεργαζόμενους» και «αντιπολιτευόμενους».
«Είμαστε σαν πυγμάχοι νοκ άουτ στα σχοινιά. Αφήστε μας το χρόνο να αναπνεύσουμε» δήλωνε πρόσφατα δεξιός βουλευτής στην Le Figaro.
Την περασμένη Τετάρτη Οι Ρεπουμπλικανοί συγκάλεσαν την πρώτη σύσκεψη με την επωνυμία «ατελιέ επανίδρυσης», όπου με τη συνδρομή πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων, τα στελέχη επιχείρησαν να αναζητήσουν τα αίτια της ήττας και να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα μπορέσουν να επανακατακτήσουν την εμπιστοσύνη των γάλλων πολιτών. Τέσσερα άλλα «ατελιέ» προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο, υπό τον γενικό γραμματέα Μπερνάρ Ακουαγιέ.
Κανείς δεν θέλει την ηγεσία
Ενα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Ξαβιέ Μπερτράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία και θα αφοσιωθεί στην περιφέρειά του. Τόνισε μάλιστα ότι θα στηρίξει την Βαλερί Πεκρές, περιφερειάρχη Παρισιού, για την ηγεσία. «Παρότι θα μπορούσα να εκλεγώ επικεφαλής του κόμματος, εντούτοις δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για έναν νέο πόλεμο δελφίνων», εξήγησε ο Μπερτράν, ο οποίος έχει κεντρώο προφίλ και δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Λοράν Βοκιέζ, ο οποίος εκφράζει την συντηρητική και εθνικιστική γραμμή της γαλλικής Δεξιάς, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπερτράν «τρέχει πίσω από την ακροδεξιά».
Αλλά ούτε η Βαλερί Πεκρές θέλει να είναι υποψήφια για πρόεδρος του κόμματος. «Βλέπω ότι έρχεται μια μετωπική και βίαιη διένεξη, πολύ συντηρητική. Εγώ πιστεύω ότι χάσαμε την προεδρική εκλογή όχι μόνο για τα γνωστά προβλήματα με τον Φιγιόν ή εξαιτίας του πολέμου των δελφίνων, αλλά κυρίως γιατί είχαμε πρόβλημα ιδεολογίας», δήλωσε η Πεκρές.
Η διάσημη περιφεριάρχης, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της γαλλικής δεξιάς πρόσθεσε: «Η σωστή στρατηγική για να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων είναι να ενσαρκώσουμε μια αυθεντική Δεξιά: ούτε να υποκύπτουμε στον Μακρόν ούτε να συναγωνιζόμαστε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο».
«Οι ψηφοφόροι μας δεν θα μας συγχωρέσουν έναν νέο εσωκομματικό πόλεμο για την αρχηγία, όπως έγινε από το 2012 ως την προεδρική εκλογή του 2017 για τα ηνία του κόμματος. Ολοι θα χάσουμε αν συγκρουστούμε για την ηγεσία. Αυτό περιμένει και ο Εμανουέλ Μακρόν: να είμαστε πάλι η πιο ηλίθια Δεξιά στον κόσμο», είπε η Βαλερί Πεκρές, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κάνει δικό της κίνημα, στο εσωτερικό του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, με την επωνυμία «Ελεύθεροι».
Η εκλογή για νέο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί θα γίνει στις 11 και 17 Δεκεμβρίου 2017.
Πορεία στην ομίχλη για το PS
Πορεία στην ομίχλη κάνει και το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) μετά την παταγώδη αποτυχία του να εκλέξει πρόεδρο της Γαλλίας τον υποψήφιό του Μπενουά Αμόν (6,4%) και την κατάρρευσή του στις βουλευτικές εκλογές. Οριστικό χτύπημα στο Σοσιαλιστικό κόμμα έδωσε η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εντάχθηκε στο κόμμα Μακρόν, αλλά και η αποχώρηση του υποψηφίου Μπενουά Αμόν, ο οποίος ίδρυσε το δικό του κόμμα.
Σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, το PS θα διευθύνεται στο εξής από μια συλλογική ηγεσία 28 ατόμων. Ο σκληρός πυρήνας πάντως της ηγεσίας αποτελείται από 16 άτομα:
- Nadège Azzaz, περιφερειακή σύμβουλος
- Guillaume Bachelay, πρώην βουλευτής
- Ericka Bareigts, βουλευτής, πρώην υπουργός
- Luc Carvounas, βουλευτής
- Carole Delga, περιφερειάρχης, πρώην υπουργός
- Frédérique Espagnac, γερουσιαστής
- Matthias Fekl, πρώην βουλευτής, πρώην υπουργός
- Jean-Marc Germain, πρώην βουλευτής
- Régis Juanico, βουλευτής
- François Kalfon, περιφερειακός σύμβουλος
- Emmanuel Maurel, ευρωβουλευτής
- Nathalie Koenders, αντιδήμαρχος της πόλης Dijon
- Valérie Rabault, βουλευτής
- Laurence Rossignol, γερουσιαστής, πρώην υπουργός
- Rachid Temal, περιφερειακός σύμβουλος
- Isabelle Thys Saint-Jean, περιφερειακός σύμβουλος
Σε αυτή τη λίστα προστίθενται μερικά ex officio μέλη, όπως ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο, βουλευτής Olivier Faure, η πρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας στο ευρωκοινοβούλιο Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy, και ο ταμίας του κόμματος Jean-François Debat.
«Δεν είμαστε σύμφωνοι με την συλλογική ηγεσία» διαμαρτυρήθηκε το στέλεχος και βουλευτής Pascal Cherki. «Οι ισορροπίες του Συνεδρίου δεν έγιναν σεβαστές. Ο λόγος για τον οποίο χάσαμε όλες τις εκλογές είναι οι ανταρσίες. Αυτό το συλλογικό σχήμα μοιάζει σαν καταφύγιο, σαν να κλείνεται στον εαυτό του ο κομματικός μηχανισμός», δήλωσε.