Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το μέλλον του δυτικού πολιτισμού απειλείται αν δεν δείξουν οι χώρες περισσότερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
«Όπως μας υπενθυμίζει η πολωνική εμπειρία, η υπεράσπιση της Δύσης δεν εξαρτάται σε τελική ανάλυση μόνον από τα μέσα αλλά και από τη βούληση των λαών να επικρατήσουν», είπε στη «βαρυσήμαντη» ομιλία του στη Βαρσοβία. «Το θεμελιώδες ερώτημα της εποχής μας είναι κατά πόσον η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις από την τρομοκρατία, τη γραφειοκρατία και τη διάβρωση των παραδόσεων. Και πρόβαλε ως παράδειγμα αποφασιστικότητας την Πολωνία, που κατάφερε τον 20ο αιώνα να επιβιώσει από τη ναζιστική και τη σοβιετική κατοχή.
«Η ιστορία της Πολωνίας είναι η ιστορία ενός λαού που δεν έχασε ποτέ την ελπίδα του, που δεν λύγισε ποτέ, που δεν ξέχασε ποτέ ποιος είναι»,είπε.
Και σε μια έμμεση αναφορά στις συντηρητικές αξίες που μοιράζεται με το αμφιλεγόμενο κυβερνών κόμμα PiS της Πολωνίας κάλεσε τη Δύση να υπερασπιστεί τις αξίες της.
«Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί και τα έθνη της Ευρώπης εκτιμούν την ατομική ελευθερία και κυριαρχία. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις απ’ όπου κι αν προέρχονται, εσωτερικές ή εξωτερικές, από το νότο ή την ανατολή, που απειλούν να υπονομεύσουν αυτές τις αξίες και να διαβρώσουν τους δεσμούς του πολιτισμού, της θρησκείας και της παράδοσης που μας κάνουν αυτούς που είμαστε», είπε.
Ο Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της δραστηριότητα στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της προς εχθρικά καθεστώτα περιλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν». Και προέτρεψε τη Μόσχα «να ενταχθεί στην κοινότητα των υπεύθυνων κρατών στη μάχη μας κατά κοινών εχθρών προς υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού.»
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για την πάταξη της γραφειοκρατίας, η οποία, όπως είπε, είναι κάτι παραπάνω από ένα παραπροϊόν μιας κοινωνίας βασισμένης σε κανόνες.
«Οι πολίτες αντιμετωπίζουν κι έναν ακόμη κίνδυνο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – έναν κίνδυνο που μπορούμε να ελέγξουμε. Έναν κίνδυνο αόρατο, αλλά γνώριμο στους Πολωνούς. Την κρατική γραφειοκρατία που αποστραγγίζει τη ζωτικότητα και τον πλούτο του λαού.
Η Δύση έγινε μεγάλη όχι λόγω της γραφειοκρατίας και της εποπτείας, αλλά επειδή οι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να ακολουθήσουν το πεπρωμένο τους», είπε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολωνικών εφημερίδων η Βαρσοβία είχε υποσχεθεί ότι θα επιφυλάξει θερμή υποδοχή στον Τραμπ και η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της επιστρατεύοντας λεωφορεία για τη μεταφορά χιλιάδων οπαδών της από την επαρχία στην πρωτεύουσα.
Πριν την ομιλία του στην κεντρική πλατεία Κρασίνσκι μπροστά στο μνημείο της Εξέγερσης κατά της ναζιστικής κατοχής το 1944 ο Τραμπ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μιλώντας για σειρά θεμάτων από τη Ρωσία μέχρι τη Βόρεια Κορέα και από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» μέχρι την πρόσφατη κόντρα του με το CNN.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της Πολωνίας ως μιας από τις «λίγες χώρες» που εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ, ενώ είπε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Βαρσοβία για να αντιμετωπίσουν τις κινήσεις της Ρωσίας και την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της.
Κάλεσε ακόμη τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει το «Ισλαμικό Κράτος» και τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και τη βορειοκορεατική απειλή.
«Θα την αντιμετωπίσουμε με πυγμή. Ο πρόεδρος Ντούμα κι εγώ καλούμε όλες τις χώρες να δείξουν στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για την πολύ κακή συμπεριφορά της.»
Αναφορικά με το θέμα της Συρίας ο Τραμπ είπε ότι Ουάσιγκτον και Βαρσοβία αναγνωρίζουν ότι η χειμαζόμενη από τον εμφύλιο χώρα χρειάζεται «μια πολιτική λύση, που δεν θα προωθεί την καταστροφική ατζέντα του Ιράν και δεν επιτρέπει την επιστροφή τρομοκρατικών οργανώσεων.»
Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιδράσει στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ απάντησε: «Δεν ξέρω. Θα δούμε τι θα γίνει. Δεν μου αρέσει να μιλώ γι’ αυτά που έχω σχεδιάσει. Υπάρχουν κάποια σοβαρά μέτρα που σκεφτόμαστε. Εγώ δεν χαράζω κόκκινες γραμμές. Ο πρόεδρος Ομπάμα το έκανε. Εγώ είμαι αυτός που βελτιώνει κάπως τα πράγματα...».