Ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την βάρβαρη επίθεση υποστηρικτών του Μαδούρο στη Βουλή της Βενεζουέλας, όπου τραυμάτισαν σοβαρά βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Οι εικόνες από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου στο Καράκας προκαλούν σοκ. Δεκάδες κουκουλοφόροι υποστηρικτές του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο, γνωστοί ως colectivos, εισβάλλουν στο κτίριο, με την ανοχή της φρουράς της αστυνομίας που παρακολουθεί απαθής, και χτυπάνε άγρια με ξύλα και σίδερα στο κεφάλι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές τρέχουν να σωθούν, ενώ άλλοι κείτονται αιμόφυρτοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες κρατούσαν και όπλα και κάποιοι από αυτούς πυροβόλησαν στον αέρα. Μάλιστα, αναρτήθηκαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο από τους κάλυκες. Στα βίντεο και στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, διακρίνονται κουκουλοφόροι να χτυπούν άγρια τον βουλευτή Αρμάνδο Άρμας, ο οποίος λίγη ώρα μετά δήλωνε αιμόφυρτος ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια «ελεύθερη Βενεζουέλα». Οι δράστες χτύπησαν άγρια άλλους 4 βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους. Συνολικά 12 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.
Παρ’ ότι ο Μαδούρο μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός δήλωσε πως ζήτησε να γίνει έρευνα, κανένας αστυνομικός δεν εμπόδισε για ώρες τους παρακρατικούς να απομακρυνθούν από το Κοινοβούλιο και φυσικά δεν έγινε καμία σύλληψη. Η ομηρεία των βουλευτών κράτησε συνολικά περίπου 8 ώρες. Δεκάδες υποστηρικτές του Μαδούρο μετά από την επίθεση παρέμειναν στις εισόδους της Βουλής εμποδίζοντας τους βουλευτές και τους δημοσιογράφους να βγουν από το κτίριο.
Όπως κατήγγειλαν γυναίκες βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι κουκουλοφόροι τις κυνήγησαν μέχρι τις γυναικείες τουαλέτες όπου χτύπησαν γυναίκες και τους έκλεψαν τα κινητά τηλέφωνα.
Καταδίκη από κυβερνήσεις και οργανισμούς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καταδίκασε την επίθεση στη Βουλή της Βενεζουέλας και επανέλαβε πως η λύση για την αποκλιμάκωση της βίας «είναι η διεξαγωγή εκλογών». Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Καταδικάζω απερίφραστα τη βίαιη εισβολή στη Βουλή της Βενεζουέλας. Η Ισπανία τάσσεται με την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ, του Παναμά, του Μεξικού, της Κολομβίας, του Περού και της Αργεντινής που ζητούν από την κυβέρνηση του Μαδούρο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πως καταδικάζει αυτό το «παράξενο γεγονός» στη Βουλή, όπως το χαρακτήρισε, και καταδικάζει τη βία, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο για ανάλογα περιστατικά, όπως είπε. Λίγες μέρες πριν ο Μαδούρο είχε δηλώσει πως «αν καταστραφεί η μπολιβαριανή επανάσταση θα πάμε σε μάχη. Ό,τι δεν καταφέραμε με τις ψήφους θα το καταφέρουμε με τα όπλα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, (ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για σχέσεις με τα καρτέλ της κοκαϊνης) λίγες ώρες πριν από την επίθεση στη Βουλή είχε δηλώσει πως «το Κοινοβούλιο το έχει καταλάβει η φασιστική ολιγαρχία».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγες μέρες είχε καταδικάσει για μια ακόμη φορά «τη βία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα», με αφορμή την επίθεση με σφαίρες (χωρίς τραυματίες) πάνω από τα κτίρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του υπουργείου Εσωτερικών, απέφυγε να βγάλει οποιαδήποτε ανακοίνωση και να καταδικάσει την εισβολή υποστηρικτών του Μαδούρο στο Κοινοβούλιο.
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Για τις 30 Ιουλίου ο Μαδούρο έχει προκηρύξει ψηφοφορία στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο ορισμένοι εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων που ανήκουν στο σοσιαλιστικό κόμμα, για να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας. Μια από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι η απαγόρευση εκλογών στη χώρα, ενώ θα δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο. Η αντιπολίτευση αλλά και η Γενική Εισαγγελέας της χώρας κατηγορούν τον Μαδούρο ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα εγκαθιδρύσει μια δικτατορία στη χώρα. Για τις 16 Ιουλίου η αντιπολίτευση έχει προκηρύξει δικό της δημοψήφισμα, με το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, εδώ και 3 μήνες.
Φωτογραφίες: Associated Press