Το πόσο σαθρό είναι το πολιτικό υπόβαθρο της κυβέρνησης Παπαδήμου αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά χθες καθώς δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης συνάντησαν την καθολική αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.
Τόσο στην Ολομέλεια όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών όσο και στην αρμόδια επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών η σύγκρουση ήταν μετωπική.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απείλησε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση κάτι το οποίο ανάγκασε τον υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις.
Τα χθεσινά «επεισόδια» μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία αποδεικνύουν το πόσο δύσκολη θα είναι ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων σε ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές, καθώς οι διαφορές δεν αφορούν μόνο στην οικονομική πολιτική αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους τομείς.
Βεβαίως υπάρχει και η εξαιρετικά σημαντική παράμετρος ότι οι υπουργοί που προέρχονται από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν διαφωνήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων στο υπουργικό Συμβούλιο που έδωσε το πράσινο φως για την προώθηση των νομοσχεδίων στη Βουλή.
Χθες, πάντως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα η υποχώρηση του κ. Παπαϊωάννου που απέσυρε τη διάταξη για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων που εκτίουν ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη, αποσόβησε μείζονα κυβερνητική κρίση.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του υπουργού, τελικά θα απολύονται οι κρατούμενοι με ποινές φυλάκισης έως 3 έτη υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής, ενώ όσοι έχουν καταδικαστεί από 3 έως 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης θα απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής.
Επιπλέον, η διάρκεια ισχύος αυτών των ρυθμίσεων επεκτάθηκε από 5 σε 10 μήνες, με άλλα λόγια ευεργετούνται και αυτοί που έχουν συμπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις αντί για 5 σε 10 μήνες.
Νωρίτερα πάντως τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. - ΛΑΟΣ) αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές που τελικά υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο λόγος της αποχώρησης που τελικά επέφερε και την αλλαγή ήταν το ότι «η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προωθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα αποφυλακιστούν πολλοί στυγνοί εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 χρόνια.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να το δεχθεί», είπε ο Ν. Δένδιας που προσέθεσε πως «είναι απαράδεκτο, δεν εκφράζει συνολικά την κυβέρνηση» και ότι «αν επιμείνετε, κύριε υπουργέ, στην προσωπική σας τακτική εμείς δεν πρόκειται να το συζητήσουμε».
Παρομοίως κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο οποίος είπε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επίμαχη διάταξη κι αυτό άλλωστε τέθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Παπαϊωάννου αν και προχώρησε στις αλλαγές προκειμένου να προλάβει την κυβερνητική κρίση είχε επισημάνει ότι το ζήτημα είχε συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο καθώς και σε μίνι σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης.
Ο νόμος για τα ναρκωτικά
Περίπου ίδιο ήταν το σκηνικό και στην αρμόδια επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο για την ελάφρυνση των ποινών στους χρήστες ναρκωτικών, μόνο που εκεί στους αντιδρώντες προστέθηκε και το ΚΚΕ.
Ανεξαρτήτως αυτού, ο κ. Παπαϊωάννου απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ που ζητούσαν να αποσυρθεί η διάταξη που αποποινικοποιεί την ιδιωτική χρήση των ναρκωτικών υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά συζητήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο παρουσία των κυρίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, Σταύρου Δήμα και Μάκη Βορίδη ενώ σημείωσε ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το θέμα λέγοντας ότι εάν θέλουν τα άλλα κόμματα να το καταψηφίσουν, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία.