Με επιτυχία διοργανώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γρίφων Λογικής όπου οι επίδοξοι λύτες δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους επιλύοντας 26 γρίφους σε δύο ώρες. Αναμεσά τους βρίσκονται και τα δημοφιλή ιαπωνικά παιχνίδια όπως το sudoku και το kakuro.
«Καθένας έχει μία και μοναδική λύση», εξηγεί η 23χρονη Βάσω Καλαϊτζίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μέλος της οργανωτικής ομάδας του πρωταθλήματος η οποία συντονίζει τις «Κυριακές με γρίφους» στη Θεσσαλονίκη, μια ανοιχτή συνάντηση σε καφετέριες της πόλης για τους λάτρεις του είδους.
Ο γνωστότερος γρίφος λογικής στον διαγωνισμό είναι το sudoku – που στα ιαπωνικά σημαίνει «μοναδικός αριθμός». Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες άλλοι, όπως το kakuro, το hashi και το hitori. «Η μαγεία στην επίλυση γρίφων πηγάζει από τη διαδικασία και η ικανοποίηση έρχεται όταν μπορέσεις να προβλέψεις το επόμενο λογικό βήμα», ισχυρίζεται η κ. Καλαϊτζίδου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Το πρώτο πρωτάθλημα γρίφων λογικής πραγματοποιήθηκε το 1992 στη Νέα Υόρκη, ενώ στη χώρα μας διοργανώνεται από τη Mensa, μια παγκόσμια κοινότητα ατόμων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
«Ως ελληνική ομάδα πρωτοήρθαμε σε επαφή μετην παγκόσμια ομοσπονδία το 2009 και συμμετείχαμε στο 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Με το πρώτο πανελλήνιο τουρνουά ευελπιστούμε να γίνουν οι γρίφοι γνωστότεροι στο κοινό, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και μια δυνατότερη εθνική ομάδα», δηλώνει ο Χρήστος Αποστολίδης, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Mensa.