Οι κατηγορούμενοι φωτογραφίζονται - iefimerida.gr

Οι κατηγορούμενοι φωτογραφίζονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Hirsch ανήκει στην κατηγορία των φωτογράφων του δρόμου, αλλά αυτό που τον κάνει διαφορετικό είναι ότι μαζί με την φωτογραφία παρέχει και την ιστορία πίσω από το κλικ.

Τη δουλειά του Αμερικανού φωτογράφου Steven Hirsch την έχουμε ξαναδεί στην iefimerida (Τα "χαμένα" παιδιά του πάρκου). Επίσης, είναι πολύ δημοφιλής με πολλές και σημαντικές συνεργασίες και βραβεύσεις με δουλειά που είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό καθότι τη δημοσιεύει σε blogs, εν είδει καλλιτεχνικών projects σε εξέλιξη.

Ένα εκ των φωτογραφικών projects του Hirsch είναι το Courthouse Confessions, ένα blog στο οποίο καταγράφει τις ιστορίες των κατηγορούμενων στο δικαστήριο του Μανχάταν. Ο Hirsch φωτογραφίζει και παίρνει συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές των μικροϋποθέσεων του δικαστηρίου- συνήθως μικροκακοποιούς, ναρκομανείς, άστεγους ή καθημερινούς ανθρώπους που από μια ατυχία βρέθηκαν μπλεγμένοι με τη δικαιοσύνη.

Στις ιστορίες που βλέπουμε στο Courthouse Confessions, οι πρωταγωνιστές περιγράφουν τις παραβάσεις που τους οδήγησαν κατηγορούμενους στο δικαστήριο και μιλάνε για τις ζωές τους και το δικαστικό σύστημα. Ο Hirsch λέει ότι οι ιστορίες που παρουσιάζει είναι πολύτιμες καθώς οι άνθρωποι μιλάνε ανοιχτά για πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται από το περιθώριο της Νέας Υόρκης» λέει, προσθέτοντας ότι «Οι ιστορίες τους δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ.» Οι πιο πολλές ιστορίες έχουν προσωπικό και εξομολογητικό χαρακτήρα καθώς ο Hirsch παρουσιάζει τις συνεντεύξεις ως διηγήσεις συνεχούς ροής, διαγράφοντας τις ερωτήσεις που ο ίδιος τους κάνει.

Κάποιες ιστορίες είναι πολύ αστείες και παράλογες, όπως αυτή της Renee που οδηγήθηκε στο δικαστήριο γιατί την έπιασαν να μεταφέρει ένα τσιγάρο μέσα στο εσώρουχό της.

«Θα επισκεπτόμουνα τον άντρα μου στη φυλακή, στο Rikers Island. Με συνέλαβαν με τσιγάρα μέσα στο κιλοτάκι μου. Για κάποιον λόγο, η αστυνομικός με έψαξε και το βρήκε. Μέσα στο κιλοτάκι μου, Κανονικό τσιγάρο. Το είχα βάλει μέσα σε ένα μπαλόνι. Όντως. Το κάπνισμα απαγορεύεται στο Rikers Island. Τελεία και παύλα. Ούτε ένα τσιγάρο. Οπότε πρέπει να το μπάσεις στα μουλωχτά.»

Άλλες ιστορίες είναι απλά τραγικές, όπως της Tara που συνελήφθη για πορνεία.

«Πορνεία. Κατηγορήθηκα για πορνεία. Ναι. Ήταν μυστική επιχείρηση της αστυνομίας… χθες το απόγευμα, ο μυστικός αστυνομικός ήθελε ναρκωτικά και ήρθε σε μένα και μου είπε «ξέρεις πού μπορώ να βρω κρακ;». Του είπα «ναι» και μετά με ρώτησε αν θέλω να κάνω μια σεξουαλική χάρη. Του είπα «Δεν κάνω σεξουαλικές χάρες, δεν είμαι πόρνη.» Όμως, γι’ αυτό με κατηγόρησαν… μου απήγγειλαν κατηγορίες για πορνεία και όχι για ναρκωτικά. Όχι, δεν είμαι πόρνη, είμαι ένα άτομο που κάνει ναρκωτικά. Όχι, το πράγμα δεν πήγε τόσο μακριά γιατί με το που πήρα τα λεφτά, το έβαλα στα πόδια. Μου έδωσε λεφτά για να αγοράσω ναρκωτικά και το έσκασα. Υποθέτω ότι κάτι θα κατέγραψε στο κινητό του που θα έδειχνε ότι θα το έκανα. Σεξουαλική χάρη. Τότε, θα το έκανα. Θα έκανα σεξ μαζί του. Κανονικό σεξ. Για 20 δολάρια. Τότε, δεν είχα καθόλου λεφτά. Ήμουνα χαρμάνι. Όχι, αν πρόκειται για την ελευθερία μου, θα γυρίσω στην πατρίδα μου. Είμαι από το New Jersey. Θα γυρίσω σπίτι μου για να ξαναφτιάξω την ζωή μου. Είμαι εθισμένη στο κρακ και την κοκαΐνη. Αλλά μου προκαλεί πολλά προβλήματα. Δεν θέλω να το κάνω πια. Το κάνω εδώ και 9 χρόνια. Θέλω να βρω δουλειά και να πάρω πίσω τα παιδιά μου. Με έχει βοηθήσει πολύ, ο Ιησούς με έχει βοηθήσει πολύ να το περάσω κι’ αυτό. Γιατί με αυτήν την υπόθεση θα μπορούσα να πάω φυλακή τώρα, στο Rikers Island. Αλλά προσευχήθηκα και προσευχήθηκα και με έβγαλαν. Οπότε, ο Θεός με βοήθησε και με έβγαλαν. Είμαι έξω τώρα, έξω στον κόσμο. Τώρα θα μπορώ να μπω στον ίσιο δρόμο.»

Το Courthouse Confessions είναι το τρίτο καλλιτεχνικό project του Hirsch που προκύπτει από την μελέτη ατόμων που κατηγορούνται για παραβάσεις της δικαιοσύνης. Στο παρελθόν έχει φωτογραφήσει τα σπίτια βιαστών για λογαριασμό της έκθεσης φωτογραφίας του «Love Thy Neighbor» (Αγάπα Τον Γείτονά σου). Μέρος του φωτογραφικού υλικού από την έκθεση του Hirsch χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην εκδίκαση της δίκης του Peter Braunstein, του αρθρογράφου του περιοδικού Women’s Wear Daily, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 των για σεξουαλικά βασανιστήρια σε μια συνάδελφο του. Η δίκη είχε συγκλονίσει το 2007 την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, καθώς ο Braunstein είχε μεταμφιεστεί σε πυροσβέστη για να μπει στο σπίτι του θύματός του.

Για περισσότερες ιστορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το Courthouse Confessions.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δικαστήριο φυλακή Rikers Island Hirsch
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ