Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων - iefimerida.gr

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσφυγή, με την οποία επισημαίνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παράνομα απαγόρευσε την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύθηκε η διακίνηση και η διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων, αλλά και όλων των υποκατάστατων του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη.

Αρχικά, η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, τον Ιούνιο του 2008. Στη συνέχεια αναρτήθηκε και πάλι για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την προσθήκη ότι ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε κατάσχεση και καταστροφή ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 1316/1983, υπουργικές αποφάσεις ΔΥΓ3(α)83657/2006 και Υ3δ/515/1994) ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως «φαρμακευτικό προϊόν» και κατά συνέπεια για την κυκλοφορία του στην αγορά απαιτείται η σχετική άδεια κυκλοφορίας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -σύμφωνα με την εταιρεία- δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δηλαδή, δεν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, πολλώ δε μάλλον δεν αντιμετωπίζουν ανθρώπινη ασθένεια, αφού απλώς είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ατμοποίησης της νικοτίνης. Η δε νικοτίνη, δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα και ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως ουσία με θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινη ασθένεια, προσθέτει η εταιρεία.

Τέλος, επισημαίνει η εταιρεία, ότι αναρμοδίως ο ΕΟΦ εξέδωσε την επίμαχη απαγορευτική απόφασή του, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, ούτε προϊόν απωθητικό του καπνίσματος ή κατά του καπνίσματος, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Δηλαδή, προσθέτει η προσφεύγουσα εταιρεία, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόν αρμοδιότητας του ΕΟΦ και -εκ του λόγου αυτού- δεν μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ρύθμιση ή απαγόρευση».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ