Οταν ήρθε να ζήσει στο Παρίσι, ως μοδίστρα, η Κοκό Σανέλ, Γκαμπριέλ Σανέλ τότε, έμεινε σε ένα διαμέρισμα στο μπουλβάρ Μαλζέρμπ που της είχε δανείσει ο τότε εραστής της, ο πλούσιος και όμορφος Étienne Balsan.
Οταν τον εγκατέλειψε, η Κοκό Σανέλ πήγε να μείνει με τον φίλο του, Arthur «Boy» Capel. Παρά την προδοσία, οι δύο άνδρες συνεννοούνται να στηρίζουν οικονομικά την ανερχόμενη επιχείρηση της ταλαντούχας Σανέλ.
Εδώ η Κοκό Σανέλ και ο Arthur Capel, το 1913, στην μπουτίκ που άνοιξαν στην Ντοβίλ:
Οσο αυξάνονται οι πελάτισσες, το διαμέρισμα φαίνεται μικρό και ο Arthur Capel χρηματοδότησε, το 1910, το κτίριο της οδού Cambon 21: είναι η αρχή του «Chanel Modes». Εκεί η σχεδιάστρια πουλάει μόνο καπέλα γιατί βρισκόταν εκεί ήδη μια σχεδιάστρια και η άδεια δεν επιτρέπει στην Σανέλ να πουλάει ρούχα.
Το 1913 η Κοκό Σανέλ αναπτύσσει τις δραστηριότητές της και ανοίγει το πρώτο της κατάστημα ρούχων, το οποίο χρηματοδοτεί ο «Boy» Capel, στην Ντοβίλ, στη βόρεια Γαλλία. Οταν ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Σανέλ έμεινε εκεί, αφού σύχναζαν πλούσιοι Γάλλοι. Μετά το τέλος του πολέμου, η Σανέλ επέστρεψε το κεφάλαιο στον εραστή της και έγινε οικονομικά ανεξάρτητη.
Κοκό Σανέλ και Arthur Capel:
Ανοιξε τότε και δεύτερο κατάστημα, στο 31 της οδού Cambon, όπου βρίσκεται ως σήμερα ο Οίκος Σανέλ και το ιδιαίτερο διαμέρισμα της σχεδιάστριας στον δεύτερο όροφο.
Είναι η εποχή που η Σανέλ εμπνέεται από τα ρούχα των εραστών της, πρακτικά και ανδρικά. Με στόχο να χειραφετήσει και να απελευθερώσει τη γυναίκα, η Γκαμπριέλ Σανέλ εισάγει στις συλλογές της το ζέρσεϊ, το τουίντ, τα κουμπιά, τα κάρντιγκαν, τα φαντεζί κοσμήματα, το παντελόνι για γυναίκες και τα κοντά μαλλιά.
Η Σανέλ συμμετείχε στη γυναικεία επανάσταση αφαιρώντας τους στενούς κορσέδες και αντικαθιστώντας τους με απλά φορέματα και ταγιέρ: προτείνει πρακτικά και κλασικά ρούχα, δημιουργεί αέρινα ρούχα, κονταίνει τις φούστες και εκλαϊκεύει το ζέρσεϊ, το οποίο ως τότε χρησιμοποιείτο μόνο για εσώρουχα. Το στιλ της ήταν καθαρό, τα χρώματα ήταν ουδέτερα.
Το 1926 η Κοκό Σανέλ έκανε διάσημο το «μικρό μαύρο φόρεμα» και κατέστησε εμβληματικά τα αρώματά της.
Το κτίριο όπου η Κοκό Σανέλ διατηρούσε το διαμέρισμά της βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στο 1ο διαμέρισμα. Στη δεκαετία του 1920 η εμβληματική σχεδιάστρια δεν είχε μόνο ένα διαμέρισμα: κατείχε πέντε κτίρια, από το 23 ως το 31 της οδού Cambon. Το ιδιωτικό της διαμέρισμα βρίσκεται στο 31 της οδού Cambon, όπου το πνεύμα της Κοκό Σανέλ ζει ακόμη σε ένα νεοκλασικό τρίπατο κτίριο που αποτελεί φάρο για την Πόλη του Φωτός.
Στον πρώτο όροφο είναι τα σαλόνια της ιστορικής μπουτίκ που υποδέχονται ακόμη σήμερα τους πλούσιους πελάτες. Στον τρίτο όροφο στεγάζονται τα ατελιέ της φίρμας. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ορόφους βρίσκεται το ιδιαίτερο διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ. Οι όροφοι χωρίζονται από τη διάσημη σκάλα, στην οποία περνούσαν τα μοντέλα των ρούχων που σχεδίαζε.
Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται σήμερα το ατελιέ που σχεδίασε ο Καρλ Λάγκερφελντ. Στο ιδιωτικό της διαμέρισμα η διάσημη ντίβα της υψηλής ραπτικής, από το 1918, ξεκουραζόταν, καλούσε τους φίλους της σε φαγητό, διάβαζε, έγραφε, περιτριγυρισμένη από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα αντικείμενα και έργα τέχνης που δημιούργησαν και το «πνεύμα Chanel».
Oλο το κτίριο αποπνέει το απαράμιλλο στιλ κομψότητας και ραφιναρισμένου γούστου. Μετά τη στιβαρότητα του πρώτου ορόφου, το διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ εντυπωσιάζει με τον πλούτο και τη χλιδή του. Στους τοίχους υπάρχουν χρυσές επιχρωμίες, ξύλα λακέ κόκκινα και μαύρα και η βενετσιάνικη τέχνη είναι απλωμένη παντού. Λουλούδια καμέλιας στολίζουν τα ξύλινα παραβάν. Στην τραπεζαρία, στο σαλόνι, στο γραφείο και στα δωμάτια ο πλούτος και το γούστο κυριαρχούν.
Σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στο διαμέρισμα της Κοκό Σανέλ, το οποίο επισκέπτονται διακεκριμένοι καλεσμένοι. Εδώ η Ριάνα, στον καναπέ της Κοκό Σανέλ, με το τσιγάρο στο χέρι παρότι απαγορεύεται.
Το διαμέρισμα έχει απαθανατιστεί με 45 φωτογραφίες από τον καλλιτέχνη Sam Taylor-Johnson, βραβείο Turner Prize.
Κοιμόταν στο Ritz, όχι στο σπίτι
Κάθε πρωί, η ίδια συνήθεια. Η Γκαμπριέλ Σανέλ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, κοιμόταν για πάνω από 30 χρόνια στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz, ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Ενας φύλακας του ξενοδοχείου προειδοποιούσε στο σπίτι της ότι η «η κυρία έρχεται» για να προλάβουν να ψεκάσουν την εσωτερική σκάλα με άρωμα Chanel No 5.
Στενά συνδεδεμένη με το ξενοδοχείο Ritz Paris, η Κοκό Σανέλ διακόσμησε τη σουίτα της μόνη της. Ενα χλιδάτο σύμπαν όπου η πολυτέλεια βρίσκει την αποκορύφωσή της. Στη σουίτα της επανέλαβε την αγάπη της για τα ασιατικά λακαρισμένα έπιπλα και διακοσμητικά, τους ξύλινους χρυσούς καθρέφτες, ενώ κυριαρχεί το λευκό και το μαύρο. Το Ritz ήταν το σπίτι της για 34 χρόνια.
Η σουίτα της Κοκό Σανέλ βρίσκεται στον 2ο όροφο, είναι 188 τ.μ. και κοστίζει σήμερα 18.000 ευρώ τη βραδιά.