Το τέλος της κυριαρχίας των τζιχαντιστών στο Ιράκ κήρυξαν δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μετά την κατάληψη των ερειπίων του μεγάλου τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης, από τον άμβωνα του οποίου είχει αναγγείλει πριν από ακριβώς τρία χρόνια, ο ηγέτης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι την ίδρυση του χαλιφάτου.
«Το κατά φαντασίαν κράτος τους κατέρρευσε», θριαμβολόγησε ο ταξίαρχος Γιάχια Ρασούλ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Η κατάληψη των ερειπίων του τεμένους σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον πόλεμο καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον στην καρδιά της Παλιάς Πόλης -τελευταίο οχυρό του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη- ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ανακατάληψη της πόλης ακόμη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
O ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» αλ Μπαγκντάντι είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου από τον άμβωνα του τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης πριν από τρία χρόνια
Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την περασμένη εβδομάδα το τέμενος του 12ου αιώνα, όταν κατάλαβαν ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές δυνάμεις προέλαυναν προς το σημείο εκείνο.
Μετά από σφοδρές οδομαχίες και μάχες από σπίτι σε σπίτι Ιρακινοί κομάντος κατέλαβαν χθες το απόγευμα το οικοδομικό σύμπλεγμα του τεμένους, το οποίο θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί προσεκτικά από πυροτεχνουργούς καθώς οι τζιχαντιστές συνηθίζουν να παγιδεύουν με εκρηκτικά τις περιοχές που εγκαταλείπουν.
Υπολογίζεται ότι στην Παλιά Πόλη παραμένουν ταμπουρωμένοι κάπου 300 τζιχαντιστές, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου το προπύργιό τους, αλλά οι ιρακινές αρχές θεωρούν ότι η μάχη που άρχισε πριν από οκτώ μήνες για την εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι σουνίτες εξτρεμιστές εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να ελέγχουν μια περιοχή μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου δυτικά του ποταμού Τίγρη.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ζήτησε απ΄τους επιτελείς του στρατού να τελειώνουν τη μάχη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Το κόστος της νίκης είναι πολύ υψηλό. Χιλιάδες άμαχοι έχασαν τις ζωές τους στη διάρκεια των σκληρών μαχών και των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ υπολογίζεται ότι κάπου 850.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες περιοχές της αλλοτινής κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων κι η αποφορά από τα διάσπαρτα πτώματα μέσα στον καύσωνα είναι αποπνικτική, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές.
Κι ενώ η μάχη της Μοσούλης πλησιάζει στο τέλος της, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν θυλάκους στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων η πολιορκία της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία από κουρδικές πολιτοφυλακές και Σύρους αντάρτες με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η πτώση της Μοσούλης και της Ράκα μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της κυριαρχίας του ISIS σε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι τα μέλη του θα ξεκινήσουν εκτεταμένη εξέγερση στις δύο χώρες και ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα εντείνει στο μέλλον τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.