Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την επιστροφή του από τη Βρετανία στην Κίνα.
Η πόλη έχει αποκλειστεί από τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας ενόψει των επίσημων εορτασμών την 1η Ιουλίου.
Η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Σι, η πρώτη του στην πόλη αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας του, έρχεται σε μια περίοδο τεταμένου πολιτικού κλίματος μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου, λόγω των προσπαθειών της Κίνας να εμπλακεί στις εξελίξεις εντός της πρώην βρετανικής αποικίας.
Πέρα από τις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και μεγάλες διαδηλώσεις από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και εκείνων που επιθυμούν ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα.
Παραμονές της άφιξης του Κινέζου προέδρου συνελήφθησαν αρκετοί γνωστοί ακτιβιστές, που διαδήλωναν στο λιμάνι της πόλης, στο γλυπτό λουλούδι, έμβλημα του Χονγκ Κονγκ, που ήταν δώρο από την Κίνα.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει αρκετούς μεγάλους δρόμους και περιοχές της πόλης υπό το φόβο επεισοδίων, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί έχουν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής του Σι.
Τον Κινέζο πρόεδρο συνοδεύει στην τριήμερη επίσκεψή του η σύζυγός του Πενγκ Λιγιουάν.
Στη σύντομη ομιλία του στο αεροδρόμιο Τσεκ Λαπ Κοκ του Χονγκ Κονγκ ο Σι είπε ότι η Κίνα θα στηρίξει την ημιαυτόνομη μεγαλούπολη «όπως έκανε πάντα».
Η Βρετανία επέστρεψε το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική διοίκηση το 1997, υπό την αρχή της “μιας χώρας δύο συστήματα” η οποία διασφαλίζει ευρεία αυτονομία, αλλά και δικαστική ανεξαρτησία που είναι δύσκολο να βρεθούν στην Κίνα.
Ωστόσο, η εντεινόμενη επιρροή της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να υπονομεύσει τη φιλελεύθερες παραδόσεις του Χονγκ Κονγκ.
Ακτιβιστές μάχονται εδώ και χρόνια διεκδικώντας μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία για το Χονγκ Κονγκ.
Οι φόβοι για την αυξανόμενη επιρροή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την απαγωγή το 2015 από Κινέζους πράκτορες πέντε βιβλιοπωλών της περιοχής που πωλούσαν πολιτικά ευαίσθητο υλικό, αλλά και από τις προσπάθειες του Πεκίνου να κριθούν ακατάλληλοι δύο βουλευτές που εξελέγησαν στην τοπική κυβέρνηση οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ο Σι απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταξύ άλλων τον ρώτησαν για την τύχη του αντιφρονούντα Λι Σιαομπό, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο.
Η ετήσια διαδήλωση που πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου στο Χονγκ Κονγκ για την προώθηση κοινωνικών θεμάτων, περιλαμβανομένου του αιτήματος για πλήρη δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μετά την αναχώρηση του Σι.