Ο Άγγλος συγγραφέας Μάικλ Μποντ, δημιουργός του διάσημου αρκούδου Πάντινγκτον, πέθανε χθες στην κατοικία του σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του HarperCollins. Ο Μποντ δημιούργησε το 1958 το διάσημο αρκουδάκι με το μπλε παλτό, τα βιβλία του οποίου, μεταφρασμένα σε περισσότερες από 30 γλώσσες, πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα.
Το 2014 οι περιπέτειες του Πάντινγκτον μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.
Στην δημιουργική του πορεία έχει γράψει πάνω από εκατό βιβλία.
Γεννήθηκε το 1926 στο Νιούμπουρι του Μπερκσάιρ και μεγάλωσε στο Ρέντινγκ. Όταν έγινε δεκατεσσάρων χρονών εγκατέλειψε το σχολείο και δούλεψε για ένα χρόνο σε δικηγορικό γραφείο, πριν προσληφθεί στο BBC ως μηχανικός.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στη RAF (βρετανική αεροπορία) και στο στρατό, και το 1947, σε ένα στρατόπεδο στο Κάιρο, έγραψε την πρώτη του μικρή ιστορία.
Η αποδοχή του από το περιοδικό London Opinion φύτεψε τους σπόρους μιας μελλοντικής καριέρας.
Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έζησε πολλά δημιουργικά χρόνια ως κινηματογραφιστής του BBC.
Εμπνεύστηκε τον αρκούδο Πάντινγκτον Χριστούγεννα με χιόνι
Την ιδέα της δημιουργίας ενός ήρωα που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο τη σκέφτηκε κάποια παραμονή Χριστουγέννων που χιόνιζε. Μπήκε για να προστατευτεί στο Selfridges, ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου, όταν είδε ένα λούτρινο αρκουδάκι παρατημένο μόνο του σε ένα ράφι.
Ήταν η έμπνευσή του για το «Ένα αρκουδάκι που το έλεγαν Πάντινγκτον» που εκδόθηκε το 1958.
Τα αρκουδάκια δε χρειάζονται και πολλή ενθάρρυνση, κι έτσι ο Πάντινγκτον γέμισε τις σελίδες δεκατεσσάρων μυθιστορημάτων και πολλών εικονογραφημένων βιβλίων.
φωτογραφία: wikipedia
Ο Πάντινγκτον, το αρκουδάκι, έγινε η μασκότ του Λονδίνου και χρησιμοποιείται ακόμη σε πολλά πρόζεκτ για μικρούς και μεγάλους.
Ο Μποντ αναγνωρίστηκε δύο φορές για την προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία: το 1997 τού απονεμήθηκε το ΟΒΕ (Order of the British Empire) και το 2002 τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων (National Portrait Gallery) του Λονδίνου, η οποία γιόρταζε έναν αιώνα παιδικής λογοτεχνίας.