H άρση των capital controls και έξοδος στις αγορές είναι τα ορόσημα από εδώ και στο εξής για την ελληνική οικονομία, καθώς με αυτά θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα.
Τη σχετική επισήμανση έκανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα κρίσιμη τη σημερινή συγκυρία για την χώρα, αφού – όπως είπε- από αυτή θα κριθεί η δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από μια περίοδο βαθιάς κρίσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να πάμε στην επόμενη ημέρα. «Στόχος μας τώρα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική απεμπλοκή από την ύφεση και η επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις που είναι ήδη αισθητές, όπως η ενίσχυση των εξαγωγών και η πορεία του τουρισμού ενώ σημείωσε την ανάγκη να εδραιωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς στο θετικό κλίμα που δημιουργείται για την οικονομία συμβάλλει ουσιαστικά η ανάπτυξη του τουρισμού, η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από την αγορά ομολόγων καθώς και η πρόοδος στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Όσον αφορά στην εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από το 1%. «Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ για το 2017 είναι στο 2,2%. Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς βλέπουμε ανάπτυξη λίγο πάνω από το 1%», δήλωσε.
Aπό την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης επαναφέρει τη χώρα σε θετική τροχιά και η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα.
«Η Πειραιώς με το φιλόδοξο σχέδιο που στηρίζεται στις στρατηγικές της “Agenda 2020” θα χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και από 2 δισ. ευρώ ετησίως νέα δάνεια που έδωσε το 2016 θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ το 2020».
Οι βασικοί άξονες και στόχοι της στρατηγικής της τράπεζας εφεξής είναι: η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της ενεργής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης του δανεισμού από τον ELA και η επάνοδος στην κερδοφορία. Η τράπεζα, είπε, θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στο τέλος της διαδρομής και αφού θα έχει εφαρμοστεί το σχέδιο της Agenda 2020 θα έχει επανακτήσει πλήρως τη δύναμη και την ισχύ της, τόνισε.