Ταξιδεύουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ζούνε σε παλάτια και εν ολίγοις τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας απολαμβάνουν«ζωή χαρισάμενη».
Τον περασμένο χρόνο οι Βρετανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν κάπου 42,8 εκατομμύρια λίρες (περίπου 48,7 εκ ευρώ) για τα έξοδα του βασιλικού τους οίκου.
Όμως σύμφωνα με το Reuters και τη βρετανική εφημερίδα Guardian το κόστος αυτό, δηλαδή το λεγόμενο «Κονδύλιο Κυριαρχίας» (“Sovereign Grant”) για την κάλυψη των υποχρεώσεων και των προς το ζην της βασιλικής οικογένειας θα αυξηθεί για τον ερχόμενο χρόνο σημαντικά, σχεδόν θα διπλασιαστεί.
Μέχρι τα μέσα του 2018 το Μπάκιγχαμ θα λάβει 76,1 εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρει το Reuters, ενώ ο Guardian ανεβάζει το ποσό αυτό στα 82 εκ. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση σχετίζεται με την αναγκαία ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάγκιγχαμ, της επίσημης κατοικίας της βασίλισσας Ελισάβετ. Συνολικά για την ερχόμενη δεκαετία το κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 369 εκατομμύρια λίρες. Το λίφτινγκ περιλαμβάνει την αντικατάσταση για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια ηλεκτρικών καλωδίων, παλιών σωληνώσεων και του συστήματος θέρμανσης υπό τον φόβο πιθανής πυρκαγιάς ή πλημμύρας.
Ο βασιλικός θησαυροφύλακας, Άλαν Ριντ, γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τον τίτλο "Keeper of the Privy Purse", είπε ότι η Μοναρχία στοιχίζει 65 πένες το χρόνο σε κάθε Βρετανό, «όσο ένα γραμματόσημο για μακρινό προορισμό». «Αν λάβει κανείς υπόψη τι κάνει η βασίλισσα για τη χώρα της και πώς την εκπροσωπεί, τότε κατά την άποψή μου αυτό [το ποσό] αντιστοιχεί σε μια εξαιρετική αποδοτική επένδυση χρημάτων», δήλωσε.
Η βασιλική οικογένεια, κύριοι εκπρόσωποι της οποίας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, παρέστη σε πάνω από 3.000 επίσημες εκδηλώσεις πέρυσι -στις 162 η ηλικίας 91 ετών βασίλισσα και στις 196 ο κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερός της Φίλιππος-.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η βασίλισσα παραμένει εξαιρετική δημοφιλής, ενώ τουλάχιστον δύο στους τρεις Βρετανούς έχουν θετική γνώμη για τη μοναρχία.
Στο αντιμοναρχικό στρατόπεδο από την άλλη λένε ότι πραγματικό ετήσιο κόστος της βασιλικής οικογένειας για τους φορολογούμενους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, καθώς τα έξοδα για την ασφάλεια των μελών της δεν συνυπολογίζονται στον επίσημο προϋπολογισμό του βασιλικού οίκου, ενώ εφημερίδες έχουν συχνά ασκήσει κριτική στα ποσά που δαπανώνται για τα ελάσσονα μέλη της οικογένειας και για ταξίδια.
Μόνον για το διάστημα 2016-2017 ο λογαριασμός για τα ταξίδια ανήρθε στα 4,5 εκατομμύρια λίρες. Το ακριβότερο απ’ αυτά (συνολικού κόστους 154.000 λιρών) το έκανε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με την περιοδεία του σε Ιταλία, Ρουμανία και Αυστρία στα τέλη Μαρτίου. Στο μεταξύ το βασιλικό τρένο, που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι 14 φορές, στοίχισε κάπου 900.000 λίρες.