Πάνω απ’ τα τρία τέταρτα του πλανήτη έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του, ενώ ειδικά μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη η υποστήριξη προς την αμερικανική προεδρία καταρρέει με τους ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Pew Research Center.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαίου και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40.000 άνθρωποι από 37 χώρες, έδειξε ότι μόνον δύο απ’ αυτές έχουν καλύτερη γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ απ’ ό,τι για τον Μπαράκ Ομπάμα: η Ρωσία και το Ισραήλ.
Σε πολλές χώρες η υποστήριξη προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι μικρότερη από εκείνη προς τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο το 2004 μετά την εισβολή στο Ιράκ, ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες παγκοσμίως χαρακτηρίζουν τον Τραμπ «αλαζόνα και επικίνδυνο».
Συνοπτικά το 74% λένε ότι έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ενώ μόλις το 22% έχουν κάποια ή πολλή εμπιστοσύνη ότι ο Τραμπ θα κάνει το σωστό αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις.
Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Ομπάμα το 64% των ερωτηθέντων εξέφραζαν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του και το ρόλο των ΗΠΑ παγκοσμίως.
Η έρευνα κατέγραψε επίσης ότι το χαμηλό ποσοστό υποστήριξης προς τον Τραμπ οδηγεί και σε μια μείωση της υποστήριξης προς τις ευρύτερες «Αμερικανικές» αξίες. Μόνον το 49% εξέφρασε θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το 64% στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του 2015 και του 2016.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά οι περισσότεροι Καναδοί έχουν πάψει να θεωρούν την Αμερική ως πηγή καλού στον κόσμο καθώς μόλις το 43% έχουν θετική γνώμη για το νότιο γείτονά τους.
Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, όπου μόλις το 14% και το 18% αντίστοιχα έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του (στο Μεξικό το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 5% και στην Ισπανία στο 7%).
H ίδια έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι στρέφονται πλέον προς την Άνγκελα Μέρκελ κι όχι τον Αμερικανό πρόεδρο ως τον πολιτικό από τον οποίο πρέπει να περιμένουν να δείξει ηγετικές ικανότητες στα κρίσιμα θέματα καθώς το 42% εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τη Γερμανίδα καγκελάριο (έναντι 31% που λένε ότι δεν την εμπιστεύονται). Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής της -60%- στην Ευρώπη και μάλιστα στο χώρο της κεντροαριστεράς – πράγμα που υπογραμμίζει πόσο δύσκολο έργο έχουν μπροστά τους οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως μόλις το 6% των Γερμανών θεωρούν ότι ο Τραμπ διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 13% πιστεύουν ότι νοιάζεται για το μέσο πολίτη και το 91% τον θεωρούν αλλαζονικό, το 81% μισαλλόδοξο και το 76% επικίνδυνο. Παγκοσμίως το 65% πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι μισαλλόδοξος και το 62% ότι είναι επικίνδυνος.
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και πολλές από τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανού προέδρου, όπως το τείχος στη μεθόριο των ΗΠΑ με το Μεξικό, η αποχώρηση από τη Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα και το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του που στρέφεται κατά πολιτών από κάποιες μουσουλμανικές χώρες. Μόλις το 19% παγκοσμίως υποστηρίζουν την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη των Παρισίων, ποσοστό που περιορίζεται στο 9% στη Γερμανία.
Από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες, όπου διενεργήθηκε η έρευνα, η πλειονότητα των πολιτών είναι ευνοϊκά διακείμενη έναντι των ΗΠΑ στην Πολωνία (73%), στην Ουγγαρία (63%), και την Ιταλία (61%), ενώ η Βρετανία εμφανίζεται διχασμένη (50% θετική γνώμη).