Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας υπέβαλε χθες Δευτέρα το βράδυ αίτημα για να απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες εναντίον του προέδρου Μισέλ Τεμέρ για παθητική δωροδοκία.
Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου διαδικασία η οποία ενδέχεται να σημάνει το τέλος της προεδρίας του η οποία έχει σημαδευτεί από διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.
Λίγες ώρες προτού γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες, ο Τεμέρ δήλωσε ότι είναι ανίκητος. «Τίποτα δεν θα μας καταστρέψει, ούτε εμένα ούτε τους υπουργούς μου», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του.
Για να προσαχθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ένας πρόεδρος εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες χρειάζεται η έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή ο Τεμέρ θα αποπεμφθεί από την προεδρία για διάστημα έως και 180 ημερών.
Ο γενικός εισαγγελέας κατηγορεί τον Τεμέρ ότι «εκμεταλλεύθηκε τη θέση του προέδρου» για να λάβει 500.000 ρεάλ (περίπου 135.000 ευρώ) ως μίζα από την εταιρεία κολοσσό στον τομέα του κρέατος JBS , η οποία εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τη Βραζιλία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η πολιτική κρίση στη Βραζιλία έφτασε στο απόγειό της στα μέσα Μαΐου μετά την αποκάλυψη μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο Τεμέρ ακούγεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε έναν από τους ιδιοκτήτες της JBS, ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει τη σιωπή ενός πρώην πολιτικού που βρίσκεται στη φυλακή.
Πριν δύο εβδομάδες ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατάφερε να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη όταν δικαστήριο απέρριψε μια υπόθεση που αφορούσε την παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος, θα έχανε την προεδρία.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε», τόνισε ο Τεμέρ αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνησή του για να βγάλει τη χώρα από μια ιστορική ύφεση.
Αν και η Βραζιλία φαίνεται να σημειώνει μικρά βήματα προς την ανάκαμψη, η δημοτικότητα του Τεμέρ είναι στο χαμηλότερο σημείο της, έχοντας πέσει στο 7%. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το Datafolha.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το 65% των ερωτηθέντων επιθυμεί να φύγει από την εξουσία προτού ολοκληρωθεί η θητεία του στο τέλος του 2018.
Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για τη δεύτερη απότομη αλλαγή εξουσίας στη Βραζιλία σε διάστημα ενός έτους, μετά την αμφιλεγόμενη αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Τεμέρ, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία με την κατηγορία ότι είχε αλλοιώσει στοιχεία του προϋπολογισμού.
Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή η προσαγωγή του Τεμέρ στη δικαιοσύνη, καθώς εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης στο κοινοβούλιο.
«Πολλοί βουλευτές εμπλέκονται επίσης σε σκάνδαλα διαφθοράς, γεγονός που δημιουργεί ένα είδος δικτύου αλληλεγγύης», εξηγεί ο Σίλβιο Κόστα, πολιτικός αναλυτής του ιστότοπου Congresso em Foco.
«Δεν διαθέτει πλέον στέρεη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως η αντιπολίτευση δεν έχει την απαραίτητη ισχύ για να τον εκδιώξει από την εξουσία», προβλέπει.
Ωστόσο οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Τεμέρ είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι ερευνητές διαθέτουν στοιχεία «που στηρίζουν την πρακτική της παθητικής δωροδοκίας», σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Η έρευνα βασίζεται στις εκρηκτικές ομολογίες του επικεφαλής της JBS, ένας εκ των ιδιοκτητών της οποίας, ο Ζοεζλέι Μπατσίστα, είναι αυτός που κατέγραψε τη συνομιλία που έφερε σε δύσκολη θέση τον Τεμέρ.
Πέρα από την ηχογράφηση της συνομιλίας αυτής, όμως υπάρχουν και οι μαρτυρίες πρώην στελεχών της JBS, οι οποίοι κάνουν λόγο για την καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες προς τα μαύρα ταμεία όλων των κομμάτων, περιλαμβανομένου του PMDB του Τεμέρ.
Η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει στοιχεία για την καταβολή δωροδοκιών στον πρώην βουλευτή Ροντρίγο Ρόσα Λούρες, πρώην στενό συνεργάτη του προέδρου, που συνελήφθη στις 3 Ιουνίου.
Ο Λούρες έχει βιντεοσκοπηθεί να λαμβάνει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα και σύμφωνα με πολλούς δρούσε ως ενδιάμεσος του Τεμέρ για τις παράνομες πληρωμές.
Πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει βαριά ποινή κάθειρξης για διαφθορά
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Αντόνιου Παλόσι, άλλοτε πανίσχυρο μέλος των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς υπό τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμα Ρουσέφ, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει πάνω από 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, έπειτα από τη δίκη του για υπεξαίρεση ενός ποσού 10 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών.
Υπουργός Οικονομικών του Λούλα μεταξύ του 2003 και του 2006 και αργότερα προσωπάρχης της Ρουσέφ το 2011, ο Παλόσι, 56 χρονιών, υπήρξε ένας από τους πολιτικούς που διέθεταν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Κόμμα των Εργατών (PT) που ιδρύθηκε από τον Λούλα.
Ο Λούλα μαζί με τον Αντόνιο Παλόσι
Προφυλακισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Αντόνιου Παλόσι καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και δύο μήνες κάθειρξη για παθητική διαφθορά από τον Σέρζιου Μόρο, τον δικαστή στην Κουριτσίμπα που έχει γίνει πασίγνωστος στη Βραζιλία διότι πρωτοστάτησε στην έρευνα για το σκάνδαλο της Πετρομπράς.
Και ο ίδιος ο Λούλα βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για πολλές πτυχές αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης, που αποκάλυψε την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου κυκλώματος διαφθοράς και της διασπάθισης δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από τα ταμεία του κρατικού κολοσσού του πετρελαίου, της Πετρομπράς.
Ο Παλόσι, γιατρός πριν κατέβει στην πολιτική, κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι είχε διαπραγματευθεί δωροδοκίες ανάμεσα στον κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ και ενδιάμεσους του PT, αναφέρεται στην ετυμηγορία.
Ο Αντόνιου Παλόσι, γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Ιταλός», όπως καταγραφόταν στο αρχείο που τηρούσε η Οντεμπρέχτ με τις δωροδοκίες, συνελήφθη στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της αστυνομίας που βαπτίστηκε «Ομερτά».
Ο δικαστής Μόρο, ο οποίος έχει στείλει ήδη δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων και κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα πίσω από τα σίδερα, καταδίκασε επίσης και άλλα στελέχη του PT σε ποινές φυλάκισης. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην ταμίας του κόμματος, Ζουάου Βακάρι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ