Στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, το 2016 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 22η θέση στον πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία (2017 European Innovation Scoreboard) και βρέθηκε έτσι στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα εμφάνισε βελτίωση της τάξης του 0,7% σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010.
Αναλυτικά, στην κατάταξη του πίνακα πρώτη βρίσκεται, για ακόμη μία φορά, η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Γερμανία.
Στην κατηγορία των χωρών με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας κατατάσσονται η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Βρετανία.
Εκτός από την Ελλάδα, στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Λιθουανία, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις στην κατάταξη συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει τις επιδόσεις στην καινοτομία του Καναδά και των ΗΠΑ, ωστόσο, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατέχουν τις πρωτιές.
Σε γενικό επίπεδο, οι επιδόσεις της ΕΕ το περασμένο έτος στην καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνονται, ωστόσο, υπήρξε μία άνιση πρόοδος μεταξύ των κρατών-μελών, αφού σημαντική βελτίωση ως προς την καινοτομία σημείωσαν οι επιδόσεις μόνο 15 ευρωπαϊκών χωρών.
Στην έκθεση, επίσης, προβλέπεται ότι κατά την επόμενη διετία, η ΕΕ αναμένεται να σημειώσει βελτίωση στις επιδόσεις της στην καινοτομία κατά 2%.
Τέλος, σημειώνεται ότι την πρωτιά για το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον και τους ανθρώπινους πόρους κατέχει η Δανία, για τα ανεπτυγμένα συστήματα έρευνας το Λουξεμβούργο, για τη στήριξη και χρηματοδότηση καινοτομιών η Φινλανδία, για τη χρηματοδότηση των καινοτόμων επιχειρήσεων η Γερμανία, ενώ η Ιρλανδία κατέχει την πρώτη θέση για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ