Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς όλα δείχνουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα μετατραπεί από ύποπτος σε κατηγορούμενο και μάλιστα για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις που επιφέρουν βαρύτατες ποινές.
Η χθεσινή του άρνηση να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση για να δώσει εξηγήσεις για τα δάνεια μαϊμού ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank σε συνδυασμό με την διακοπή των διαπραγματεύσεων που είχε με την τράπεζα για την επιστροφή μέρους των χρημάτων οδήγησε τον κ. Δραγάτση στην απόφαση να κλείσει αυτό το μέρος της διαδικασίας και να προαναγγείλει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του κ. Λαυρεντιάδη και των 30 φερομένων ως συνεργών του στην υπόθεση καταλήστευσης της τράπεζας μέσω της παροχής δανείων.
Η ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της απάτης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης εκτός των βαρύτατων ποινών που επισύρουν αφαιρούν από τον επιχειρηματία και το δικαίωμα να ελπίζει στην εφαρμογή του πρόσφατου ευεργετικού νόμου που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο σε όσους επιστρέφουν χρήματα που έχουν υπεξαιρέσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης είχε λάβει τουλάχιστον 5 αναβολές για να παράσχει εξηγήσεις επί της υποθέσεως αρχικά με την αιτιολογία της ενημέρωσης, κατόπιν λόγω αλλαγής συνηγόρων και στο τέλος λόγω της διαπραγμάτευσης με την Proton Bank για να επιστρέψει τα χρήματα που είχαν δανειστεί φίλοι και συνεργάτες του προκειμένου να αγοράσουν εταιρείες τις οποίες πουλούσε ο ίδιος σε αυτούς.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τα στοιχεία τα οποία έχουν αποκαλυφθεί από την προδικασία σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών επέστρεψε με διάφορους τρόπους στην «τσέπη» του ενώ το σύνολο σχεδόν των δανείων έχει εγκριθεί με παράτυπες διαδικασίες και χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.
Την Δευτέρα ο κ. Λαυρεντιάδης ζήτησε νέα προθεσμία 24 ωρών η οποία όμως δεν του δόθηκε καθώς ήδη είχε γίνει γνωστό ότι είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση της νέας Proton για την επιστροφή ποσού της τάξεως των 393 εκατομμυρίων καθώς δεν επήλθε συμφωνία στο τρόπο καταβολής του ποσού. Ο επιχειρηματίας ήθελε να το επιστρέψει με δόσεις καταβάλλοντας προκαταβολή ύψους 50 εκατομμυρίων και η διοίκηση της τράπεζας δεν συμφώνησε. Επιπλέον, σε βάρος εκκρεμούν απαιτήσεις ύψους 320 εκατομμυρίων από τη διοίκηση της παλιάς Proton Bank που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Οι διοικήσεις και των δύο τραπεζών έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος του και έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να παραστούν ως πολιτική αγωγή σε όποια δίκη γίνει.