«Εξαντλητικές υπερ-ρυθμίσεις ζητημάτων, που θίγουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, βαραίνουν το σχέδιο νόμου που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Αυτό εκτιμά η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία εξέδωσε σχετικό ψήφισμα μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της.
Ως αποκορύφωνα τέτοιων παραδειγμάτων αναφέρει την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών, τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και την όμοια αντιμετώπιση ανόμοιων Ιδρυμάτων (λ.χ. από τα νέα Περιφερειακά Συμβούλια).
«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν εγγυάται αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλαδή μακροβιότητα του θεσμικού πλαισίου και βαθμούς ελευθερίας για τα ιδρύματα. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ειλικρινή διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να πείσουν με επιχειρήματα, αλλά και να πεισθούν από ενδεχομένως εύλογα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, φθάνοντας έτσι σε μια 'χρυσή τομή' που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση του θεσμικού πλαισίου σε βάθος χρόνου και μια αναπτυξιακή προοπτική για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» αναφέρεται.
Σύμφωνα με τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από: έλλειψη αναπτυξιακής πνοής και εσωστρέφεια, αναχρονιστικές ρυθμίσεις (όπως η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η επαναφορά της κάλπης ως κύριου τρόπου διενέργειας εκλογών), επικαλύψεις αρμοδιοτήτων (όπως π.χ. μεταξύ ΑΔΙΠ/ΜΟΔΙΠ και της νέας Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ΠΜΣ), δυσλειτουργίες και μεγέθυνση της γραφειοκρατίας, με κυρίαρχη την υπαγωγή των ΕΛΚΕ σε καθεστώς Δημόσιου Λογιστικού, αλλά και από ρυθμίσεις που βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας των διαδικασιών (λ.χ. εκλογή τεσσάρων αντιπρυτάνεων με δυνατότητα επιλογής μόνον ενός), και θα οδηγήσουν σε αναποτελεσματικότητα της διοίκησης (λ.χ. με τη διάσπαση των εκλογών πρύτανη - αντιπρυτάνεων).
Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ, λέει η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών
Ανυπόστατους χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, περί «ασχημονούσας» συμπεριφοράς φοιτητών και «βανδαλισμών» εντός τους ιδρύματος, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΑΚ.
Χθες, μέλη της -από συλλόγους φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ- προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρύτανη, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, να "ενημερωθεί" για το πώς επηρεάζει τις σπουδές τους το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι ακαδημαϊκές αρχές με το Γ' Σώμα Στρατού, το οποίο χαρακτηρίζει «ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο».
Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχή της Επιτροπής στο διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, στις 24 και 25 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Το να καταγγέλλει η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ με ανυπόστατους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς την προσπάθεια Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για ζητήματα που ενδιαφέρουν τους φοιτητές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και εντάσσεται στο κλίμα επίθεσης και σπίλωσης στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι χθες η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την «εισβολή» φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση εργασίας με το ΚΘΒΕ, και έκανε λόγο για άσχημη συμπεριφορά και βανδαλισμούς στο κτίριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ