Ο Επίτροπος για τις χρηματο-πιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ έκρινε σήμερα «απαράδεκτα» ορισμένα «σε εξαιρετικό βαθμό υψηλά διαμορφωμένα μπόνους», που εισπράττουν τραπεζικά στελέχη, προτείνοντας συγχρόνως μερικές «απλές ιδέες», επί του παρόντος, ώστε να καταπολεμηθεί η καταδικαστέα από την κοινωνική σκοπιά πρακτική.
«Δεν περνά μια μέρα, χωρίς να έχουμε τον απόηχο μιας γενναιόδωρης διανομής των μπόνους, που τμήμα του χρηματο-πιστωτικού τομέα παρέχει, εντελώς παράλογα, εντελώς ανήθικα, εντελώς χωρίς ίχνος κοινού νου», επέκρινε με σθένος ο Επίτροπος Μπαρνιέ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών.
«Όμως, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, είναι κατά κυριολεξία απαράδεκτο να παρέχουν οι τράπεζες σε εξαιρετικό βαθμό υψηλά διαμορφωμένα μπόνους στο προσωπικό τους, την ώρα όμως που ο οικονομικός αυτός τομέας διασώθηκε με το χρήμα του φορολογούμενου, με σημαντικές προσπάθειες απ' όλους τους πολίτες», αιτιολόγησε.
Προανήγγειλε συγχρόνως ένα μελλοντικό θεσμικό πλαίσιο, με πρωτοβουλία της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ώστε η πρακτική των πολύ υψηλών μπόνους να καταπολεμηθεί.
Εξειδικεύοντας, εστίασε στην «ψαλίδα» στις απολαβές του τραπεζικού τομέα --μεταξύ των παγίως καταβαλλόμενων και των μεταβλητών ανά μήνα.
Τόνισε, σχετικά, ότι η δεύτερη κατηγορία αμοιβής σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, στο μέλλον, να υπερβαίνει ένα ποσοστό της συνολικής αμοιβής. Απομένει, φυσικά, το εν λόγω ποσοστό να προσδιοριστεί, νομοθετικώς. Εστίασε, τέλος, στο ότι στο μέλλον η «ψαλίδα» ανάμεσα στις ανώτατες απολαβές του τραπεζικού τομέα και στις κατώτατες «θα πρέπει να είναι προκαθορισμένη».
Ο Επίτροπος Μπαρνιέ επέμεινε, ιδίως, στο ότι όλα αυτά που διατυπώνει, προς το παρόν είναι "ιδέες".
Άλλη μια ιδέα, που δημοσιοποίησε ο κ. Μπαρνιέ, είναι στο μέλλον οι Γενικές συνελεύσεις των τραπεζών να εκφέρουν τη γνώμη τους όσον αφορά τα μπόνους αναφορικά με το στελεχιακό δυναμικό τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)