«Διολίσθηση σε αντιδραστική ρητορική» καταλογίζουν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δήλωση του κ. Μπουτάρη για το θέμα της παραβατικότητας στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ για το θέμα των ναρκωτικών και της παραβατικότητας στο campus του ιδρύματος, κρίνει και κατακρίνει βιαστικά, επιπόλαια και αποσπασματικά δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν και προσθέτουν: «Ο δήμαρχος προχωρεί ακόμη παραπέρα και ανακαλεί από τις σκοτεινές εποχές της πατρίδας μας, αλλά και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, ιδέες και προτάσεις για προληπτικές παρεμβάσεις (προφανώς της αστυνομίας) στον χώρο του Πανεπιστημίου, σε πλήρη αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου και του ασύλου, θεσμών και αξιών που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υιοθετώντας απόλυτα το δόγμα "νόμος και τάξη" προσεγγίζει επιφανειακά και ατελέσφορα ένα υπαρκτό, διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα, αυτό της νεανικής παραβατικότητας, που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και τον εγγύς χώρο έξω από αυτό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».
Το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, αλλά απαιτεί πολυκλαδική επιστημονική προσέγγιση και παρέμβαση μέσα από προγράμματα επανένταξης, τονίζουν οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν: «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν νηφάλιο και συνετό δήμαρχο, ο οποίος να μπορεί να αντιληφθεί τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, τα οποία έχουν ενταθεί κατά τα χρόνια των μνημονίων μέσα στις συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανεύρεση λύσεων. Η διολίσθηση του κ. Μπουτάρη σε αντιδραστική ρητορική όχι μόνο δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ρίχνει νερό στον μύλο της δεξιάς προπαγάνδας. Άλλωστε, οι δεξιές κραυγές σε αυτή την πόλη περισσεύουν. Το ΑΠΘ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλυτέρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και πολλοί έχουν κοπιάσει γι αυτό, διδάσκοντες, φοιτητές, διοίκηση. Τα δημόσια πρόσωπα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένου, οφείλουν να σέβονται τη μεγάλη προσπάθεια της ακαδημαϊκής οικογένειας του ΑΠΘ να κρατήσει το Ίδρυμα σε πολύ υψηλό επιστημονικά επίπεδο και να είναι προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική στο ΑΠΘ. Το πανεπιστημιακό άσυλο, ως δημοκρατικός ακαδημαϊκός θεσμός, δεν επιτείνει την παραβατικότητα, όπως κάποιοι "καλοθελητές" υστερόβουλα επιχειρούν να παρουσιάσουν, και σίγουρα δεν ευθύνεται για αυτή. Όπως έχουν καταδείξει μελέτες, παρόμοια παραβατικότητα παρατηρείται και σε χώρους εκτός πανεπιστημίου, όπου η επέμβαση της δημόσιας δύναμης δεν υπόκειται στους "περιορισμούς" του ασύλου. Άλλωστε η παραβατικότητα εντός Ιδρυμάτων συνέχισε να υπάρχει και μετά την κατάργηση του ασύλου με το νόμο 4009/11. Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Η αυτοδιοίκητη πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς, διαθέτει τη βούληση και την επιστημονική γνώση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλύσει σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της νεανικής παραβατικότητας».
Τι είχε πει ο Γιάννης Μπουτάρης
Σχολιάζοντας την καταγγελία που έκαναν φοιτητές του ΑΠΘ για διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο του πανεπιστημίου ο κ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παιδείας πράττει λάθος όταν υποβαθμίζει την, όπως την χαρακτηρίζει,
Για «άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών για ασυδοσία και κατά σύστημα διακίνηση ναρκωτικών» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση των φοιτητών του ΑΠΘ, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι ο Παιδείας κάνει λάθος να την υποβαθμίζει. «Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. Υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους. Ή για να το πω διαφορετικά, ένα κράτος δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά σίγουρα της παρανομίας», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Αναφερόμενος στο Αριστοτέλειο, τόνισε επίσης ότι δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο της πόλης αλλά ακόμη ένας εμβληματικός δημόσιος χώρος στην πιο κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Είναι η καρδιά και ο νους της πόλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι πρωτίστως το σύμβολο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της πρωτοπορίας και όχι ο πνευματικός και ηθικός φραγμός τους. Η έννοια της ανοιχτής πόλης και του ανοιχτού Πανεπιστημίου νοηματοδοτούνται όταν η ώσμωση είναι λειτουργική, δημιουργική και παραγωγική. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα από την ανεύρεση νεκρού εντός του πανεπιστημίου έως τις ανατριχιαστικές καταγγελίες των φοιτητών, επιβεβαιώνουν μια σταδιακή υποβάθμιση του πανεπιστημιακού campus», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.