70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ γιόρτασε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Βερολίνο, τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ.

Είναι το αμερικανικό οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έδωσε δάνεια στα ευρωπαϊκά κράτη και τους επέτρεψε να ανοικοδομηθούν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ηταν 5 Ιουνίου 1947 όταν το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από τον υπουργό Τζορτζ Μάρσαλ και στη συνέχεια υπεγράφη από 16 χώρες, 4 μήνες αργότερα. Η Γερμανία υπέγραψε δύο χρόνια αργότερα.

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Συνολικά το Σχέδιο Μάρσαλ έδωσε 13 δισ. δολάρια μεταξύ 1947 και 1951. Σε σημερινές τιμές το ποσό αντιστοιχεί σε 145 δισ. δολάρια (130 δισ. ευρώ). Συγκριτικά, θα λέγαμε ότι το ποσό που χρειάστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα για να βγάλει τις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008 ήταν 787 δισ. δολάρια (706 δισ. ευρώ).

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι το Σχέδιο Μάρσαλ υπηρέτησε και τα αμερικανικά συμφέροντα. «Σίγουρα, δεν ήταν μια απόλυτα αλτρουιστική προσέγγιση (…). Οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να ανοικοδομηθούν ως εταίροι και εμπορικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ», δήλωσε.

Χωρίς να αναφερθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, η κυρία Μέρκελ τον στόχευσε, λέγοντας: «Ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός πλήττουν την καινοτομία και μακροπρόθεσμα είναι μειονέκτημα για όλο τον κόσμο, ειδικά για όσους σχεδιάζουν μια πολιτική απομονωτισμού, παρότι χρησιμοποιούν διαφορετική ορολογία».

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η αμερικανική βοήθεια του 1947 δεν ήρθε χωρίς ανταλλάγματα. Ο Χάρι Τρούμαν (πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1945 έως το 1953) χρησιμοποίησε το Σχέδιο Μάρσαλ για να παγώσει τη σοβιετική εξάπλωση στην Ευρώπη. Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο Τρούμαν, αγορεύοντας στο Κογκρέσο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα το επιθυμούσαν και «θα αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις (…)».

Τα 13 δισ. δολάρια δόθηκαν ως το 1951 με διαφορετικές μορφές. Κυρίως επωφελήθηκαν από το Σχέδιο Μάρσαλ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έλαβαν το 49% της αμερικανικής βοήθειας (26% οι Βρετανοί και 23% οι Γάλλοι), επειδή είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο.

Μάρσαλ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πήρε συνολικά 366 εκατ. δολάρια την περίοδο 1948-1951. Το Σχέδιο Μάρσαλ έβγαλε την Ελλάδα από την εξαθλίωση και έθεσε τα θεμέλια για μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη που επέτρεψε στη χώρα να ενσωματωθεί στην ενιαία Ευρώπη.

To πρώτο κύμα επενδύσεων αφορούσε αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών, δημιουργία ενιαίου συστήματος παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα προερχόταν από ελληνικές πηγές, δίκτυο μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων, οδικών αρτηριών, γεφυρών, λιμανιών.

Το δεύτερο κύμα επενδύσεων αφορούσε τη γεωργία. Στόχος ήταν η αλματώδης αύξηση της οικονομικής πίτας, όχι απλά η αναδιανομή της. Δεν υπήρχε ούτε ένας τομέας της ελληνικής οικονομίας που να μην επηρεάσθηκε από το Σχέδιο Μάρσαλ. Ακόμη και ο φορολογικός κώδικας έπρεπε να γίνει λιγότερο άδικος. Μεγάλη μάχη, που ήταν επιτυχής, δόθηκε στον τομέα της υγείας. Εξαλείφθηκε η ελονοσία, σημειώθηκε δραστική μείωση των περιστατικών φυματίωσης, πνευμονίας και τύφου.

Εργάτες στρώνουν τον δρόμο μπροστά από σπίτια που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα:

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Εργάτες περιεργάζονται αμερικανικό εκσκαφικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ:

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 1949. Πανηγυρική διέλευση του εκατομμυριοστού τόνου αλεύρου της αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ:

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ο βομβαρδισμένος λιμενοβραχίονας στον Πειραιά, ενταγμένος στο Σχέδιο Μάρσαλ, ανακατασκευάζεται τη δεκαετία του '50:

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Η βοήθεια αυτή ζωντάνεψε και την αμερικανική οικονομία, η οποία εξήγαγε προς την Ευρώπη μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως πρώτες ύλες, τρόφιμα, ενέργεια και μηχανές. Οι ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά οι γαλλικές και οι βρετανικές, μεταρρυθμίστηκαν για να μπορέσουν να εισάγουν όλο και περισσότερα προϊόντα made in US. Το ευρωπαϊκό μοντέλο χτίστηκε πάνω σε εκείνο του Oncle Sam. Τα νοικοκυριά μπόρεσαν γρήγορα να καλυτερέψουν την καθημερινότητα, κυρίως χάρη στις ηλεκτρικές συσκευές και να αποκτήσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο: αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη ευκαιρία για κατανάλωση.

70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 8
70 χρόνια Σχέδιο Μάρσαλ -Το γιόρτασαν στη Γερμανία, τι σημαίνει για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Η Γερμανία επωφελήθηκε από το Σχέδιο Μάρσαλ κατά 1,4 δισ. δολάρια και έβαλε τα θεμέλια για ένα οικονομικό θαύμα που της επέτρεψε να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει επί 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχέδιο Μάρσαλ 70 χρόνια ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ