Οι αγορές δεν πείθονται από εξαγγελίες για ανάπτυξη, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν μια επένδυση με μεσοπρόθεσμο, τουλάχιστον, ορίζοντα.
Τη σχετική επισήμανση έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέδριο για τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι δεν εμπνέουν οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως πικρό ποτήρι και αγωνίζονται να τις αποφύγουν ή να τις «ανταλλάξουν» με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Μίχαλος είπε ότι πριν από λίγες ημέρες τελείωσε ένα ακόμη σίριαλ διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αφού όμως πρώτα είχε περάσει ένα εξάμηνο αβεβαιότητας με έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.
Η επίτευξη συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα αποκατέστησε έναν βαθμό ηρεμίας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας νέας αναταραχής, σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Αν μη τι άλλο, λοιπόν, έχουμε μια ευκαιρία να "χτίσουμε" πάνω σε αυτό το κλίμα και να επιδιώξουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα και στην ελληνική οικονομία. Ο στόχος αυτός περνά κατά κύριο λόγο από τις δικές μας ενέργειες. Περνά από πράξεις και όχι από λόγια.
Χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια και επενδύσεις, τα οποία πρέπει να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού.
Χρειάζεται αύξηση των εξαγωγών και ενίσχυση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά 10 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να φθάσει τουλάχιστον στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η προσπάθεια να κινηθεί αποτελεσματικά η χώρα στις δύο αυτές κατευθύνσεις καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων, τόνισε επίσης ο κ. Μίχαλος και εξήγησε:
- Ο πρώτος αφορά στο εφαρμοζόμενο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια -και στα οποία έχει δεσμευθεί και για τα επόμενα- στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο σκέλος των εσόδων και στη φορολογική εξόντωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ύψος των φόρων και των εισφορών που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα -αν όχι το σημαντικότερο- εμπόδια τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων όσο και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων.
- Ο δεύτερος παράγοντας προβληματισμού σχετίζεται με το θέμα της παρούσας ενότητας: την αξιοπιστία της Ελλάδας και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.