Περισσότερο συμβολικής σημασίας, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης, χαρακτήρισε την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg o κ. Παπαδημητρίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε: «Νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης.
Υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Καλό θα ήταν να το έχουμε αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση».
Εκτίμησε ότι περί τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του άλλου η χώρα θα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές. Οπως είπε, «η προσδοκία για έξοδο στις αγορές είναι να γίνει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Όπως βλέπετε τα σπρεντ μειώνονται δραστικά και το διετές και το δεκαετές. Εξαρτάται από του που θα βρισκόμαστε όταν το πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν λόγω του τουρισμού.
Κατά συνέπεια νομίζω ότι περί τα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές και δεδομένου ότι υπάρχει υποστήριξη από την Ε.Ε. όσον αφορά ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι».
Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς στο Eurogroup, σχολίασε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση και νομίζω ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι παρέχει το πρώτο ξεκίνημα στις δημοσιονομικές ισορροπίες, παρέχει ελάφρυνση χρέους, παρέχει μια πλατφόρμα για επενδύσεις και υποστήριξη για πρόσβαση στις αγορές. Με αυτά βλέπουμε στην Ελλάδα ένα δρόμο προς την ανάκαμψη και μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι οι τάσεις είναι θετικές, ΑΕΠ, κρατήσεις στον τουρισμό, εξαγωγές, ξένες άμεσες επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Συνεπώς συνολικά βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης, ο ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται από την ΕE, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση είναι γύρω στο 2% και οι επαφές μου εδώ με επενδυτές και άλλους δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα».
Τέλος, απαντώντας στο σχόλιο του Bloomberg για την κριτική που ασκείται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την τελευταία στιγμή τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «είναι αποθαρρυντικό γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν».