Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις βάσεις - iefimerida.gr

Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις βάσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής κάνουν λόγο για πτώση λόγω των κακών επιδόσεων των μαθητών στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης που χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά δύσκολα.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους από την Τετάρτη και έπειτα για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») μέχρι και τις 14 Ιουλίου.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρείται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν υποβάλουν μηχανογραφικό εμπρόθεσμα, θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ φέτος, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2015 ή 2016, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 14 Ιουλίου 2017.

«Βουτιά» στις βάσεις -Πώς θα κινηθούν σε κάθε πεδίο

Με τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και τις κακές επιδόσεις των μαθητών σε αυτά, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση.

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας θέματα, δεν επέτρεψαν στους υποψηφίους να πιάσουν υψηλούς βαθμούς και αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση των βάσεων στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Σχολών και κατόπιν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών.

Επίσης στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών Σχολών είναι πιθανό φέτος να δούμε την Ιατρική Αθηνών να πέφτει και λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια.

Αναλυτικά:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Στις σχολές του πεδίου αυτού δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Τα θέματα που έπεσαν ήταν αναμενόμενα, αλλά για καλά διαβασμένους υποψηφίους και σύμφωνα με εκπαιδευτικούς οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν μικρή πτώση.

  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Εδώ η εικόνα των βάσεων θα αλλάξει άρδην και αυτό γιατί τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά και στη Φυσική Προσανατολισμού ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις των υποψηφίων να μην είναι καλές και έτσι να αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων.

  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Και εδώ αναμένεται ασθενής πτώση των βάσεων και αυτό γιατί τα θέματα της Βιολογίας, αλλά και της Χημείας ήταν απαιτητικά. Αυτά τα δύο μαθήματα θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πτώση των βάσεων για την Ιατρική Αθήνας λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια και για την Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης λίγο κάτω από τα 18.646 μόρια.

  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης)

Εδώ δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική μεταβολή στις βάσεις. Το πεδίο αυτό έχει χαμηλή ζήτηση, κυρίως λόγω των πενιχρών διορισμών που γίνονται τα τελευταία χρόνια και της δύσκολης επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα παιδαγωγικά τμήματα η πρόσβαση γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία, οπότε ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων αναμένεται να είναι από το πρώτο επιστημονικό πεδίο και από το 5ο για τους υποψηφίους που εξετάστηκαν υποχρεωτικά στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας. Τα θέματα που έπεσαν στο πεδίο αυτό ήταν εύκολα, επομένως ίσως να υπάρξει και μια μικρή άνοδος.

  • 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Στο πεδίο αυτό αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων φέτος σε σχέση με πέρσι και αυτό εξαιτίας των δύσκολων θεμάτων στα Μαθηματικά. Αυξημένης βαρύτητας ήταν επίσης και τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν πτωτικά στην πλειοψηφία των σχολών, με μεγαλύτερη πτώση στις σχολές της περιφέρειας και σε όλες τις υψηλόβαθμες.
Σε πολλές σχολές υψηλής ζήτησης η πτώση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια, ενώ πιο μεγάλη θα είναι σε σχολές μεσαίας ζήτησης και μικρότερη σε εκείνες που απαιτούν χαμηλές βαθμολογίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ