«Μια γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση», είναι η πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων για να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε πώς πρόκειται για μια «συζήτηση εργασίας», για να «δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει» στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες: Η πρώτη θα ήταν «να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους» επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα» και η δεύτερη επιλογή θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης» για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή.
Επίσης, διαβεβαίωσε, πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν βρίσκεται σε συζήτηση». Αντίθετα, «το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δηλώσεις και των δύο εκπροσώπων έγιναν σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.