Η πώληση των επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's (Credit Outlook).
Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα αποπληρώσει τον δανεισμό της μέσω του ELA (της έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας) στους επόμενους 12-18 μήνες, «καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών αυξάνεται μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη να δώσει την τρίτη δόση των 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της».
Τα μέτρα απομόχλευσης του ισολογισμού της Εθνικής, σημειώνει ο οίκος, βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ και ενισχύουν την κεφαλαιακή της βάση, αντιμετωπίζοντας έτσι η τράπεζα μερικές από τις βασικές προκλήσεις της.
Την περασμένη Τετάρτη, η Εθνική ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση των επιχειρήσεων της στη Βουλγαρία με τη διάθεση του ποσοστού 99,91% που κατείχε στην Bulgarian Bank A.D. και του 100% που κατείχε στην in Interlease E.A.D.
Η συναλλαγή αυτή, αναφέρει ο Moody's, είναι credit positive, επειδή θα βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην τράπεζα να μειώσει τον δανεισμό της από τον ELA.
Η συναλλαγή αυτή, προσθέτει ο Moody's, ακολουθεί μία σειρά δράσεων που έχει αναλάβει η Εθνική για την απομόχλευση του ισολογισμού της , κυρίως μέσω πωλήσεων των μη βασικών στοιχείων του ενεργητικού της, και την εστίαση στις εγχώριες δραστηριότητές της.
Σύμφωνα με την Εθνική, η πώληση της UBB και της Interlease E.A.D. θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίων της (pro forma common equity Tier 1, CET1) σε περίπου 17% από 16% τον Μάρτιο του 2017.
Η αύξηση του δείκτη κεφαλαίων CET1 της Εθνικής θα βελτιώσει, επίσης, το κοινό μετοχικό κεφάλαιό της (tangible common equity), χωρίς τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (deferred tax credits, DTCs) και θα αυξήσει τη δυνατότητά της να απορροφά ζημιές.
«Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ποσοστό DTCs στα βιβλία τους, κάτι που υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης. Η Εθνική έχει περίπου 4,8 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που υπολογίζονται στον δείκτη κεφαλαίων CET1 από τον Μάρτιο του 2017, αντιστοιχώντας σε περίπου 73% του ονομαστικού κεφαλαίου CET1, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πώληση των βουλγαρικών επιχειρήσεων», αναφέρει ο Moody's.
Η Εθνική θα χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία των 610 εκατ. ευρώ από τα έσοδα πώλησης για να μειώσει τον δανεισμό της από τον ακριβό ELA, που ανερχόταν σε 5,6 δισ. ευρώ ή περίπου στο 7,4% του συνολικού ενεργητικού της τον Μάρτιο του 2017.
Η χρηματοδότηση της Εθνικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία μέσω της μείωσης του ισολογισμού της, της αποκατάστασης των διατραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης (repo) με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και τη μερική επιστροφή καταθέσεων που είχαν φύγει από το σύστημα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Η μείωση του ELA, ο οποίος κοστίζει σήμερα 1,5%, θα μειώσει επίσης το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια και την κερδοφορία της», σημειώνεται.