Oι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο ξεκινούν επίσημα την Δευτέρα, 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο Berlaymont, τα κεντρικά της Κομισιόν, στα ανατολικά της πόλης, τρεις μήνες μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 που πιστοποιεί την έξοδο από την ΕΕ ενός κράτους-μέλους.
Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου 2019, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει οριστεί ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ προετοιμάζεται για έναν «σούπερ μαραθώνειο» του Brexit. Αρχικά θα συναντηθεί με τον υπουργό David Davis, ο οποίος έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση από την αγγλική πλευρά. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά και είχαν συνεργαστεί όταν το 1990 ήταν και οι δύο υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις χώρες τους.
Το απόγευμα της Δευτέρας, οι κκ Μπαρνιέ και Ντέιβις θα δώσουν συνέντευξη τύπου. Για τους ευρωπαίους η σημερινή ημέρα αφορά τεχνικά θέματα: θα πρέπει να οριστούν ομάδες εργασίας και ημερολόγιο δράσης. Ωστόσο, η συνάντηση θα κριθεί επιτυχής αν μπορέσουν οι δύο πλευρές να ξαναχτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, μετά τις βρετανικές απειλές για «σκληρό» Brexit, τις οποίες επαναλάμβανε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Μπαρνιέ από την πλευρά του, ο οποίος υποσχέθηκε να ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με διαφάνεια, θα υπενθυμίσει στον βρετανό τις κόκκινες γραμμές της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απαιτούν από το Ηνωμένο Βασίλειο:
- να οριστούν καταρχήν οι όροι του διαζυγίου
- να μην υπάρξει συζήτηση για μια «μελλοντική σχέση», παρά μόνο μετά την ενδεχόμενη συμφωνία για την έξοδο
- να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
- να μην υπάρχει σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας
- να πληρώσει το Λονδίνο δεκάδες δις που οφείλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ
«Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά η κατεύθυνσή μας είναι σαφής: μια βαθιά και ειδική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ» αρκέστηκε να δηλώσει το πρωί της Δευτέρας, 19 Ιουνίου, ο κ. Ντέιβις, Ωστόσο, προς το παρόν, οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής ένωσης δεν γνωρίζουν αν ο κ. Ντέιβις θα υπερασπιστεί ένα «σκληρό» ή ένα «μαλακό» Brexit.
Ενωμένοι οι 27 προς το παρόν
Παραμένει άγνωστο αν η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Ιουνίου για να επιχειρήσει μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ηγετών. Οι ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ήδη ότι αυτό το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό. Στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το Brexit, αλλά χωρίς η Τερέζα Μέι να είναι παρούσα.
Ενα καυτό θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι το καθεστώς δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο: Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων. Οι ευρωπαίοι δεν επιθυμούν οι δύο αυτές Αρχές να παραμείνουν σε βρετανικό έδαφος και διεκδικούν την επιστροφή τους στην Ευρώπη. Ηδη έχει ξεκινήσει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ποιά θα τις φιλοξενήσει.